Herdenkingskeien herinneren aan moord op Joods gezin

01 march 2016
Aerdenhout

Kleindochter Anna de Voogt nam het initiatief om bij de voormalige woning van de vermoorde grootouders in Aerdenhout, Stolpersteine te plaatsen. Stolpersteine (Struikelstenen) is een initiatief uit 1997 van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Een gedenkteken bij de huizen van door de nazi's omgebrachte personen in de vorm van een keitje voorzien van een messing plaatje. In het plaatje zijn de personalia van de vermoorde personen gegraveerd met hun overlijdensplaats en datum. In Europa zijn inmiddels zo'n 56.000 Stolpersteine geplaatst, waarvan het grootste deel door Demnig zelf.

Ook op 29 februari was Demnig ook aanwezig om de Stolpersteine voor Philip Frenkel en Betsy Wiener in het trottoir aan te brengen. Kleinkinderen en achterkleinkinderen -ook uit Engeland- en belangstellenden waaronder locoburgemeester Heijink van Bloemendaal woonden de intieme plechtigheid bij. Na toespraken van rabbijn Tamara Benima en nabestaanden werd de 'Mars van de Partizanen' gezongen.

Anna vertelde dat haar grootouders in Amsterdam woonden, waar haar opa als advocaat werkte. Vanwege kinkhoest bij de gezinsleden werd besloten de zeelucht op te zoeken. Zo kwam de familie in Aerdenhout terecht waar een stuk grond werd gekocht waarop de villa verrees. Veel uit Duitsland gevluchte joden kregen hulp of onderdak in de villa. Later doken Philip en Betsy onder bij diverse families op het platteland. Bij een toevallige huiszoeking door agenten werden zij ontdekt. Eén van de agenten, een NSB'er heeft hen verraden. Het echtpaar is via Westerbork gedeporteerd naar Theresienstadt en later naar Auschwitz. De moeder van Anna en de niet Joodse vader overleefden wel hun gescheiden onderduik. Na de oorlog betrokken Anna's tante Tilie met haar man het ouderlijk huis waar Anna vaak op bezoek kwam.