Raaks Halle voedt Kunstkelder

07 september 2015
Haarlem

Het feestje wordt gevierd met live muziek, hapjes en drankjes en speeddaten met kunstenaars. Dat laatste is chaotisch maar leuk. In de Raaks Halle lopen bruiden van Weird Closet rond, één ervan Maaike Raar belooft uitbater Mick Schous voor vijf minuten eeuwige trouw.

In het bestand van kleine ondernemers zit best wat verloop, zo is de bruidsmode vanaf 1 juni aanwezig en meubelmaakster Leonie Smits pas sinds vorige week. Topy van Dam doet vanaf het eerste uur mee en is enthousiast over het concept. 'Je bent vijf dagen per week open, maar je hoeft er maar één dag per week te zijn.' Topy die stola's en shawls van vilt, zijde en wol maakt maar ook keramiek en sieraden, werkt de rest van de week in haar eigen atelier.

Verderop is het fair trade-winkeltje van Stichting Shatir. Linda vertelt dat mensen met een beperking er stage-ervaring opdoen. 'Onze stichting zonder winstoogmerk koopt van winkeltjes in Ghana', zegt zij en laat armbanden van plastic en beenderen zien.

In de Kunstkelder is het nog nooit zo druk geweest, ziet curator Liedeke Veninga die elke maand als vrijwilliger twintig kunstenaars regelt. 'Ze komen niet alleen uit de regio, zo hebben we nu kunstenaars uit Breda en Epe.' Het speeddaten in groepjes blijkt met één minuut nogal kort.

Luna Meis vertelt dat haar serie 'Zusters' ontsproten is vanuit de ervaring van haar moeder die opgevoed is door nonnen. Annette Nicolai werkt vanuit de materie, met hardsteen en lood. Bij dat laatste verandert de vorm die zij in gedachten heeft tijdens de praktische uitwerking. Raaks Halle en KunstKelder: een inspirerend 'huwelijk'.