Adriaan Pauw wars van laptop

12 may 2015
Heemstede

Iedere vijf jaar is het feest op de oudste basisschool van Nederland die 385 jaar geleden werd gesticht door de toen op het Oude Slot wonende Adriaan Pauw, 'Heer van Heemstede'. Door ieder lustrum stil te staan bij de unieke leeftijd, maakt iedere leerling die de school doorloopt het feest mee.

Vanwege het mooie weer treedt het leerlingenorkest op het schoolplein op en is er een samenzang van het onderwijzend personeel. Het Jeugdjournaal maakt televisie-opnames als Pauw in zijn historische tenue vertelt dat de school met twee leerlingen begon. Inmiddels worden er 366 koppen geteld. Maar Pauw is niet met de tijd meegegaan en vraagt welk ding Juf Marlies in haar handen heeft. Zij legt uit dat de laptop inmiddels onmisbaar is in het onderwijs. De Heer van Heemstede toont een ganzenveer waarmee hij in zijn tijd schreef.

De ontvangst van Pauw vormt de start van een driedaags feestprogramma. Na zijn vertrek duiken de leerlingen in het Erfgoedproject van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek. Een groepje maakt voor het toegangshek van Huis te Manpad een tekening van het imposante huis. Bewoner de heer Dessing neemt een kijkje en vertelt 'wat die haaienvin op het dak' is: een windvaan die via het dak in huis uitkomt. Zo konden de bewoners vanuit hun stoel zien waar de wind vandaan kwam. En dat was weer van belang voor de toen populaire vinkenjacht. Daarop jagen de kinderen niet, maar wel op verklede deelnemers van de altijd gewilde 'vossenjacht'.