Nuel Gieles nieuwe stadsdichter

10 december 2012
Haarlem

Het was een mooie avond vrijdag in de Doelenzaal. Sylvia Hubers, nog tot 31 december stadsdichter, refereerde aan het MoNUment dat Gerrit van Dijk maakte toen het stadsdichterschap slachtoffer dreigde te worden van de bezuinigingen. De gemeente werd op het matje geroepen en gelukkig werd het zuinige potloodstreepje weggegumd. Hubers: 'De stadsdichter beschermt immers de ziel van de burger.'

Sylvia Hubers overhandigde de nieuwe stadsdichter een koffertje vol handige hulpmiddelen, zoals zij die van de eerste stadsdichter George Moormann ontving. Wat daar in zit, bleef nog even geheim. Wie weet wordt dat op 1 januari 2013 op 'het matje van Gerrit' voor het stadhuis uitgepakt. En wie weet draagt Gieles tijdens de Nieuwjaarsreceptie ook zijn eerste stadsgedicht voor. Met aan zijn ringvinger de stadsdichterszegelring, gemaakt door goudsmid en dichter Wim Groenhart. Een kleinood met onder het saffierglas de losse letters H.A.A.R.L.E.M. De stad is tenslotte ook altijd in beweging.

Het geheim achter zijn opstaan tot stadsdichter zat in de Doelenzaal. Op zijn 'oude' dag heeft één van Cupido's pijlen Nuel in het hart getroffen. Een poëtische pen heeft Haarlems Dagbald-journalist Nuel al jaren. Maar met vriendin Maria - ontmoet tijdens de poëzieavond Woorden in de Waagschaal - aan zijn zij, zal zijn liefde voor de stad nog voller klinken. De dichter in de journalist kan nu helemaal los. Nuel, laat ons likkenbaarden!