Zandvoort verliest collectie geluidsdragers aan Hoorn

26 june 2012
Zandvoort

Al ruim 15 jaar lang probeert Jelle Attema zijn unieke collectie antieke geluidsdragers gratis aan 'zijn' dorp in bruikleen te geven. In de loop der jaren bezoeken meerdere wethouders en raadsleden de in een schuur opgeslagen collectie in Zandvoort. "Deze prachtige apparaten verdienen een passende presentatie in Zandvoort," is ieders mening. Na oeverloze debatten echter wijst de gemeenteraad het aanbod keer op keer af.

Daarop bood Attema zijn collectie aan in Hoorn, waar het met open armen werd ontvangen. Pieter van Vollenhove opende afgelopen weekeinde het Oostereiland, alwaar het museum gevestigd.

Volgens de directeur van het Museum van de Twintigste Eeuw, Hans Stuijfbergen, is de collectie van wereldwijd belang. "We krijgen zelfs complimenten van gasten uit Amerika die nergens ter wereld zo'n omvangrijke verzameling geluidsdragers hebben gezien."

Een zaal in het Alkovengebouw op 1ste verdieping is toegewijd aan een permanente tentoonstelling over geluidsdragers. Hier staan topstukken zoals kindergrammofoontjes en sprekende poppen uit 1909. Ook is er een opstelling met live-demonstraties op zondagmiddag, waarbij de bezoeker het unieke geluid kan horen van bijvoorbeeld handopgewonden klankkasten.

"Maar we hebben ook een grammofoon op een benzinemotor," licht Stuijfbergen toe. "Of een grammofoon als lamp of schoorsteen. Ook heel uniek zijn de apparaten met muntinworp, zeg maar de voorlopers van jukeboxen."

Jelle Attema: "Ik ben natuurlijk heel blij met de belangstelling en de erkenning van mijn werk. Maar als ik eerlijk ben: ik had de collectie liever behouden voor Zandvoort."

Museum van de Twintigste Eeuw, Krententuin 24 (Oostereiland), Hoorn. Zie: www.museumhoorn.nl.