Tot de verbeelding sprekende energievraagstukken

11 november 2011
Heemstede

Boeiend vonden ze de lessen over duurzame techniek waarin ze zelf apparaten op waterkracht, zonne-energie en windenergie mochten bouwen. Welk kind houdt nou niet van windmolens? Een auto op zonne-energie spreekt menigeen ook tot de verbeelding alsmede het voorbeeld met het waterrad in groep 3 dat helaas niet werkte.

"Als alle grondstoffen op zijn, wat dan?" vraagt milieu- en onderwijswethouder Jur Botter. "Dan gaan we op elektriciteit!" roept een leerlinge. Mee eens, maar moet dat ook niet eerst opgewekt worden? "Dan onweer opslaan!" meent een jongetje. Een idee dat Botter zeker bekoort, alleen de 'hoe' is nog niet uitgewerkt. Wel weet de wethouder zeker dat Heemstede veel platte daken heeft waar veel zonnecelpanelen op kunnen. Hij is trots op de GFT-vergister in Rijssenhout waar de gemeente via de Meerlanden aan participeert die schoon aardgas levert.

Ook kennen de kinderen de aardse milieuproblemen zoals de recente overstromingen in Thailand. "Er is zelfs een eiland waar olifanten op vastzitten," uit een bezorgde leerling.

Niet alleen was het op vrijdag 11 november 2011 de Dag van de duurzaamheid, maar ook nog eens Sint Maarten en dan is Sinterklaas zaterdag ook nog eens in Heemstede. Toch konden de leerlingen hun aandacht goed bij het onderwerp houden. Het boek van Prinses Laurentien is bij diverse kinderen al bekend. De prinses probeert hen op jonge leeftijd milieubewust te maken met haar prentenboek Mr. Finney. Op speelse wijze wordt daarin o.a. het belang van schoon water, stijgende zeespiegels en de relatie met oppervlakte- en luchtvervuiling aangekaart.