Onzekere tijden voor ID-baan

19 july 2011
Haarlem

Om de ID-ers tegemoet te komen heeft de PvdA een plan bedacht, gebaseerd op loonwaardeonderzoek dat in Den Bosch al wordt toegepast. Maar er zitten er een paar nadelen aan dit plan zodat niet elke partij zich daarin kan vinden, zo bleek tijdens de commissievergadering afgelopen donderdag. Het loonwaardeonderzoek houdt in dat bij iedere werknemer wordt gekeken hoeveel hij in euro's waard is voor die instelling waar hij werkt. Dat bedrag zou die instelling moeten betalen, de rest wordt bijgepast door de gemeente.

Zeer stigmatiserend! vindt het onlangs opgerichte comité 'Geen ID, slecht Idee' dat de ID subsidie voor de huidige banen wil behouden. Het gaat immers over mensen die al jarenlang bij een instelling werken en nu ineens weer gekeurd moeten worden. Stopzetting betekent niet alleen dat mensen hun baan verliezen maar heeft ook als gevolg dat de sociale infrastructuur in Haarlem wordt afgebouwd. Welzijnsorganisaties houden op te bestaan zodat een grotere groep Haarlemmers de dupe wordt. Nadat 15 jaar geleden eerst gewone banen zijn wegbezuinigd zijn deze later ingevuld met ID-ers. En nu worden deze weer weggewerkt en komen mensen uiteindelijk in de bijstand. Alles bij elkaar gaat dat meer kosten dan de bezuiniging die dat oplevert. Het Comité is begonnen met een petitie op internet http://petities.nl/petitie/geen-id-slecht-idee om de banen te behouden waarvoor donderdag de eerste 1046 handtekeningen werden aangeboden.

D66 en VVD zijn teleurgesteld dat het de afgelopen jaren niet is gelukt om de ID-ers aan een reguliere baan te helpen. Minder verbaasd waren de SP en de Actiepartij. Het was immers te voorspellen dat instellingen die van subsidie afhankelijk zijn en fors getroffen worden door bezuinigingen, niet in staat zijn om mensen in dienst te nemen en daar zit het probleem. De ID-werknemers worden betaald uit het re-integratiebudget terwijl de instellingen waar ze werken van andere subsidies afhankelijk zijn waar nu op wordt bezuinigd. Om de ene subsidie-aanvraag te beoordelen moet er duidelijkheid zijn over de andere. Veel organisaties staan nu voor een subsidie-aanvraag en dan is het belangrijk te weten waar ze aan toe zijn.