Het verhaal achter het 'Spookhuis aan het Spaarne' [video]

19 june 2012
Heemstede

De geluidsbanden zijn een verzameling privéopnamen van Guido van Waveren (1944-2006), de jongste telg van een invloedrijke familie, die in de loop der jaren losgeslagen is uit hun sociaal-maatschappelijke positie van macht en rijkdom. De ondergang van het gezin is in de decennia voor de Tweede Wereldoorlog onherroepelijk ingezet.

Guido brengt zijn jeugd door in groot isolement, wordt na vier jaar lagere school thuisgehouden en slaapt op de plek van zijn vader als vertrouweling van zijn moeder. Tot zijn 25ste woont hij thuis in het door de tijd overwoekerde en vervallen huis in Heemstede, aan de Tooropkade 1.

In de jaren '70 neemt hij meer dan 60 uur aan monologen, gesprekken en telefoongesprekken op. De geluidstapes geven een unieke inkijk in zijn tragische levensverhaal: van zijn eenzame en bizarre jeugd tot zijn verdere maatschappelijke vervreemding in Amsterdam, waar hij zonder opleiding en werk leeft van het geld van zijn familie, in een typisch jaren '70-decor van vrije liefde, communeplannen en experimentele therapieën.

De geluidstapes gecombineerd met associatieve montages van dromerige beelden leggen een link tussen Guido's gedachten, het tijdsbeeld waarin de tapes zijn opgenomen en de zoektocht van Wim van der Aar naar de achterliggende werkelijkheid. Zijn onderzoek leidt tot conclusies die de maker van de tapes niet heeft kunnen trekken en tot verbanden die hij niet gezien heeft. Gaandeweg ontstaat helderheid en betekenis te midden van de rookgordijnen waartussen Guido van Waveren is opgegroeid.

Producent: Maarten Kuit voor Hazazah Pictures. Vanaf 21 juni 2012 te zien in de filmtheaters. Lengte: 87 minuten. De Van Waveren Tapes is de debuutfilm van Wim van der Aar (1964).

Bekijk de docu hier.