Topsporter Jochem Bobeldijk overleden

24 november 2010

Eerder deze maand, twee weken geleden, stierf zijn vrouw Ali. Gedurende 28 jaar genoot Jochem Bobeldijk in de Nederlandse sportwereld bekendheid. Als lid van de vereniging Quo Vadis en veelvoudig Nederlands kampioen kanovaren nam hij deel aan de Olympische Spelen van 1948 en 1952. In Londen werd de altijd opgewekte Zaankanter bij de K-1 op de tien kilometer zesde en vier jaar later in Helsinki achtste.

Een andere passie van hem was voetballen. Tot zijn 58ste jaar speelde hij in zijn woonplaats Koog aan de Zaan bij KFC, was daar trainer van de overige senioren en leider van het eerste elftal. In het onlangs verschenen jubileumboek van de 100 jaar oude Grote Koogse wordt Bobeldijk in een pagina groot artikel aan het woord gelaten. 'Van beroep was ik melkboer. Het venten langs de deuren beviel me goed. Bij de intrede van supermarkten brak echter een zorgelijke periode aan: de omzetten daalden namelijk drastisch. Bij het horen van onze economische problemen legden mijn vrienden Cees en Klaas Molenaar een pasklare oplossing voor: kom maar in onze zaak Wastora werken.' Zo gezegd, zo gedaan.

Eenmaal gestopt met werken zwom Jochem dikwijls en beleefde er genoegen aan om met een vriendenploeg wekelijks een balletje te trappen. 'Nu kan ik dat niet meer opbrengen'', zei hij 23 oktober in het clubgebouw van KFC in aanwezigheid van zijn dochter Joke en zijn schoonzoon Ruud de Boer. 'De jaren beginnen te tellen.'