Bijzonder project kunstenares Anouk Reuder voor Kunstroute

04 may 2015
Krommenie

Daar stonden schoenen in de etalage, maar iedereen liep er langs zonder te kijken, zonder aandacht te schenken, zoals dat ook gebeurt met mensen, op straat, in de trein of in het verkeer.

Anouk wil met 'Mag ik in jouw schoenen staan?' het verhaal laten leven, dat altijd en overal te beluisteren valt, als je maar echt wilt horen. 'Schoenen vertellen verhalen, ik wil de vertellers en de luisteraars verbinden. Ik zoek de glimlach, de aandacht, de uitwisseling, het contact. Schoenen zeggen heel veel', vertelt Anouk. Ze zocht voor dat idee contact met de Werkgroep Krommenie die op 30 en 31 mei de Kunstroute Krommenie organiseert.

Anouk is naast onderwijskundige in het speciaal onderwijs iemand die vrolijke figuren in heldere kleuren schildert (bij voorkeur in opdracht), maar ook met constructies werkt. 'De opdracht voor een wandschilderij in een praktijkruimte heb ik afgewimpeld, omdat het daar niet paste. Ik stelde voor een lichtobject te maken met hout, papier en jute en dat maakte de opdrachtgever heel gelukkig.

Nu wil ze het verhaal van Krommenieers/Zaankanters aan de hand van hun schoenen vertellen. Ze heeft de linker etalage bij Van Vuuren toegewezen gekregen en wil daar een expositie inrichten van (foto's van) schoenen met het verhaal. Dat kan gelezen of aangehoord worden. Iedereen kan zich aanmelden via de Facebook-pagina van Akooka of via www.akooka.nl met hele gewone of bijzondere schoenen. Het verhaal wordt op papier gezet, de schoenen gaan op de foto.