Melissa bij André Rieu en zijn Johann Strauss-orkest

01 june 2011

Medio januari, nadat André Rieu terug was van zijn tournee in Canada, had hun eerste ontmoeting plaats. De volgende dag al kreeg Melissa het bericht dat hij haar helemaal 'zag zitten'. Met uitzondering van een klein jongetje op viool tijdens een concert in Berlijn (waarvan hartveroverende beelden ook via Nederlandse tv zijn uitgezonden) treedt André Rieu nooit met kinderen op, laat staan dat hij ze solo laat spelen met zijn orkest als begeleiding. Melissa krijgt nu zo'n kans! In de Amsterdamse Arena op 27 en 28 juni met The World Stadium Tour, getiteld: A Romantic Viennese Night (ofwel 'Een Romantische Weense Nacht'). Afhankelijk van de kaartenverkoop is er mogelijk zelfs sprake van nog een extra concert.

Solo-tour Zoals veel kinderen begon Melissa met blokfluit spelen bij Soli Deo Gloria in Zaandam.Op haar achtste verruilde ze dit instrument voor de trompet: ,,Toen ik hem uitprobeerde, kreeg ik er direct tonen uit. Vanaf mijn eerste les wist ik dat de trompet bij me hoorde. En wat ik zo leuk vind, is dat de mensen er blij van worden als ik voor ze speel. Ik besteed elke dag ongeveer twee uur aan studeren. Trompet spelen is dus al lang geen hobby meer...het is nu mijn muziekcarrière". In 2005 deed Melissa auditie voor de Jong Talentklas van het Conservatorium van Amsterdam. Inmiddels heeft ze al dikwijls opgetreden in binnen- en buitenland en is zelfs al enkele keren op televisie geweest. Daarnaast heeft ze al verschillende prijzen gewonnen. Vorig jaar is haar eerste CD 'Melissa voor U' op de markt gekomen. Van 31 augustus tot 12 september vorig jaar is de jonge trompettiste voor een solotour naar Zuid Afrika geweest. Daar werd ze begeleid door Dub de Vries. Samen hebben zij verschillende concerten gegeven. Melissa heeft de harten van veel Zuid-Afrikanen veroverd.

Muzikale groei Melissa Venema is ook uitgenodigd bij de opera Ça Ira ('There is Hope') van Roger Waters. De première heeft plaats op 5 mei in het World Forum Theater te Den Haag. Deze opera wordt éénmalig uitgevoerd door het Nederlands Concertkoor, het Tilburgs Begeleidingsorkest en het kinderkoor Muziekschool Waterland. Solisten zijn Daniël Ernst Smid, Karin ten Cate, André Post en Melissa. De opbrengst van dit unieke project zal ten goede komen aan War Child. Zondag 17 februari jongstleden won Melissa bij het Prinses Christina Concours de aanmoedigingsprijs voor West-Nederland. De prijs werd overhandigd door de Commissaris van de Koningin van Noord-Holland in de Philharmonie te Haarlem. Nu speelt Melissa ook voor het Prinses Christina Concours in de zogenaamde Classic Express. Deze bus is een rijdende concertzaal die uitgeklapt 7 bij 14 meter beslaat. Daar geeft Melissa soli voor kinderen van de basisschool met als doel hen enthousiast te maken voor muziek. Maar zelfs voor een groot talent als Melissa gaat alles niet vanzelf. Elke dag moet geoefend worden op de trompet, soms wel anderhalf uur aan één stuk. En dat zonder één dag over te slaan. Daarnaast komt dan nog de theoretische studie, het conservatorium en de brugklas van het voortgezet onderwijs. De regelmatige optredens in het land zijn belangrijke mijlpalen om te zien of de noodzakelijke muzikale groei zich voortzet. Want, zoals Melissa zelf zegt: ,,Het kan altijd beter..."