Top Bello-dag voor Stoomtram

14 may 2013
Hoorn

Met mooier weer dan gedacht en een veelheid aan bijzonder gemotiveerde rollenspelers had de Museumstoomtram de volle aandacht van een flink opgekomen publiek op de themadag 'beleef het vervoer in 1920'. "We zijn nog aan het tellen, maar we komen aan de 2500 à 3000 bezoekers in de Museumstoomtram. En dat is voor een eendaags Bello Festival een hoog aantal," zegt René van den Broeke van de directie van de Museumstoomtram.

Tulp en spel
Dankzij de tulpen in bloei op vele plekken langs de spoorlijn, is het sowieso wat drukker op de stoomtram, maar gebleken is dat het ruim en goed uitvoeren van nagespeelde historische situaties bij het publiek ook heel goed aanslaat.

Mede door de actualiteit rond de overdracht van de kroon was de nieuwsgierigheid naar het bezoek van Wilhelmina in 1920 aan station Wognum blijkbaar gewekt, stelt Van Den Broeke. "We kregen ook veel positieve reacties; dat mensen het ervaren als een levend geschiedenisboek."

Samen
Die ervaring kan helpen bij keuzes voor de toekomst. "Want dat kun je dan natuurlijk ook toepassen in samenwerking met andere partijen," zo wordt gedacht. Van den Broeke wijst daarbij ook op de komende zondag, met Florisdag in Medemblik, waar ook veel historisch re-enacting en rollenspelen wordt toegepast, van de Stoomtram tot Radboud (leven in de middeleeuwen).