Mogelijk nationaal monument slachtoffers kolonialisme

15 january 2013
Hoorn

 Max van der Werff van 7mei.nl en initiatiefnemer van het lichtmonument in Hoorn, geeft toe best benauwd te zijn geweest voor de actie in Hoorn, maar is achteraf bijzonder tevreden over het verloop van wat een evenement werd. "Van de mensen die zijn langs geweest en het werd best druk voor zo'n koude avond, heb ik voor 99% positieve reacties gehad," zegt hij terugblikkend.

Weinig kennis
Wat volgens hem wel weer opviel, was zoveel mensen toch zo weinig weten van de VOC en ander koloniale geschiedenis. En dat in Hoorn, waar toch een Coen Jaar is gehouden en de discussie over het terugplaatsen van het Coen beeld zo intensief is gevoerd. Dat zoveel mensen het lichtmonument vooral mooi vonden, vindt Van der Werff prima. "Het mag ook mooi zijn. Je kunt wel weer met spandoeken gaan staan en geschreeuw. Maar, laten we ook eens ergens vóór zijn." 

Dat vóór zijn is volgens 7mei.nl vooral voor een meer bewuste benadering van de vaderlandse geschiedenis. "We zijn wat dat betreft net als de Japanners: zij hebben ook zo'n moeite met het toegeven van de slechte kanten in hun historie; altijd de anderen die het gedaan hebben," zegt Van der Werff, 50-er en tweede generatie Indisch Nederlander, zoals hij zegt.

Geïnformeerd
Als '100% Nederlander' met ook Indische roots, begon zijn interesse voor de geschiedenis intensief te worden na de treinkapingen door Molukse jongeren in de jaren 70. ,,Ik dacht goed geïnformeerd te zijn, maar dat bleek heel anders te wezen." Dat ziet hij algemeen terug in Nederland en hij pleit nu voor een meer bewuste geschiedenisbeleving in Nederland. Naar de geschiedenis van de VOC, de Politionele Acties (de onafhankelijks oorlog) na de WOII in Indonesië, de geschiedenis van de Antillen en Suriname. De oprichting van een Nationaal Monument voor de slachtoffers van Nederlands kolonialisme, zou daarin heel goed passen, vindt hij.

Vertrekpunt
"Je moet de discussie niet verkleinen naar het beeld van Jan Pieterszoon Coen, maar juist dat beeld als vertrekpunt nemen en er eerlijk over wezen dat er ook door Nederlands handelen veel verkeerd is gegaan. Kom daar ook gewoon voor uit," aldus Van der Werff.  "Vraag eens in het buitenland wat zij ervan vinden wat Nederland deed in de oost, toen en later." Er is volgens hem iets mis met de beleving van de eigen geschiedenis in Nederland, is zijn conclusie. Daarbij meldt 7mei.nl overigens dat de club nog steeds van mening is dat het een schande was dat Hoorn het gevallen beeld van Coen heeft teruggeplaatst in 2011. 

Binnenkort vindt in Hoorn, in het Westfries Museum de afsluiting plaats van het Coen Jaar, met 'eigen verhalen' over JP Coen, ofwel persoonlijke visies en belevenissen met de historische figuur JP Coen, onder de titel: 'Wat Coen met je doet'.