In actie om behoud Michaelkerk

20 november 2012
Blokker

Mirjam Guichelaar gaat ervan uit dat de actiegroep ook het woord mag voeren tijdens de avond die het bisdom woensdagavond voor alle parochianen houdt, in de kerk aan de Plantage in Westerblokker.

De Michaëlkerk lijkt het slachtoffer te worden in de keuzes die het Bisdom Haarlem moet maken in het afstoten van kerkgebouwen voor de RK kerkprovincie. Over die keuze en over 'Geloven in Westerblokker' wil het bisdom woensdagavond 21 november om 20.00 uur met betrokkenen in Blokker van gedachten wisselen.

,,Maar het moet niet alleen over geloven gaan," stelt Guichelaar. Het gaat volgens haar ook om verkeerde cijfers die 'Haarlem' gebruikt om de keuze tot sluiting te verantwoorden.

Haarlem kiest voor een verbouwing van de kerk in Zwaag, waarna de Michaëlkerk gesloten zal moeten worden, als overcompleet. Maar, zo stelt de Blokkerse actiegroep, als het bijvoorbeeld gaat om kerkbezoekcijfers, dan zijn die in Westerblokker hoger (150 per week) dan in Zwaag (ca. 40). Voor de kerk in Zwaag is, zo stelt de actiegroep, een geïnteresseerde koper afgewezen, omdat het bisdom met koper Maranathakerk geen twee geloofsrichtingen fysiek tegenover elkaar wil.

De actiegroep snapt niet dat het bisdom kiest voor een 1,3 tot 1,4 miljoen euro kostende verbouwing van de kerk in Zwaag met daarna sluiting van de kerk in Westerblokker, als dat bovendien een verlies van 50 tot 60 kerkgangers zou kosten.

Volgens Guichelaar is het ook goed te realiseren dat bij de bouw van de Michaëlkerk in 1972 is gesteld dat bij het ontwerp rekening is gehouden met sluiting van kerkgebouwen: het gebouw is expres gebouwd voor multifunctioneel gebruik.

De actiegroep biedt vrijdag in Haarlem een petitie aan voor behoud van de kerk, met 250 handtekeningen. ,,Best veel bij 300 parochianen."

Zie ook het bericht: Boos Blokker pikt sluiten kerk niet