KNRM helpt jacht met afgebroken zeilmast

27 august 2012
Enkhuizen

Het negen meter lange zeiljacht met aan boord vier opvarenden was op het IJsselmeer zeilend onderweg naar Enkhuizen. Vijf mijl ten oosten van hun eindbestemming merkt een van de opvarenden dat er iets aan de hand is met het voorstag.

Nog voor dat men enige actie kan ondernemen breekt het voorstag uit het dek en komt de gehele mast met smak op het dek terecht. De personen op het voordek worden op een haar na niet geraakt door rond vliegende onderdelen.

Een opvarende in de kuip krijgt de giek met het zeil op zijn been maar raakt gelukkig niet gewond. Het lukt de opvarende niet om het spul zelf aan boord te krijgen en men roept de hulp in van een reddingboot.

Twintig minuten later liggen de reddingboten Watersport en Rien Verloop van KNRM station Enkhuizen langszij het zeiljacht om assistentie te verlenen. Met vereende krachten werd ondanks de pittige golfslag het hele spul provisorisch vast gesjord en het zeiljacht op sleeptouw genomen richting Enkhuizen.

Aangekomen in de Compagnieshaven werd het jacht afgemeerd aan de hoofdsteiger. Hier kon onder heel wat rustigere omstandigheden de mast en de zeilen beter worden opgeruimd en vastgebonden.

Na hartelijk te zijn bedankt keren de beide reddingboten rond half tien weer terug naar hun ligplaatsen. Eerder die zondagmiddag hadden de Enkhuizer reddingboten ook al assistentie verleend aan een zeiljacht met motorstoring. Ook dit jacht werd opsleep genomen en in de jachthaven afgemeerd.