Warm onthaal Frozen Kids

22 november 2011
Hoorn

,,Maar meer nog was het concert ook belangrijk in de stappen die moeten worden gezet in bewustwording," vindt Cees Franke. Het concert kreeg bewust de naam 'Awareness Concert' mee: ,,Mensen moeten echt gaan beseffen dat seksueel misbruik van jongens veel voorkomt. Eén op de tien, zo blijkt. En de impact op die jongens is enorm." Onderzoek van de laatste jaren maakt duidelijk dat die jongens jaren later als volwassen mannen nog met problemen worstelen.

De film Frozen Kids (de titel verwijst naar de staat van 'bevriezen' of gevoelens uitsluiten bij het ondergaan van seksueel misbruik) toont hoe 'heel normale mannen' soms nog dagelijks met de gevolgen kampen. Cees Franke kwam op het idee om de film te maken toen de verhalen over misbruik door priesters in de aandacht kwamen. ,,Gekoppeld aan de kennis en verhalen die ik als hulpverlener opdeed en ook als verslavingcliënt in een kliniek, wist ik dat het nu het moment is om de film te maken en de verhalen te vertellen." Hij is inmiddels bezig met filmen en uiteindelijk zullen 25 tot 50 mannen in de film vertellen over seksueel misbruik op jonge leeftijd en hoe ze er al dan niet op latere leeftijd mee leerden omgaan.

Doodstil

De trailers van de film die bij het concert in Hoorn werden getoond maakten indruk op bezoekers. Doodstil werd het bij het podiumgesprek met één van de geïnterviewden. Mark van den Heuvel, nu een 30-er, vertelde over zijn ervaringen die hij als kind in de Streek onderging, over het ongeloof van de omgeving, over het gevoel van schaamte, over de moeite met het ontdekken van een positief zelfbeeld, over de problemen die later altijd bleven in het aangaan van relaties en over de strijd die hij moest leveren om het een plek in zijn volwassen leven te geven.

Cees Franke: ,,In de film gaat het om jongens die werden misbruikt bij leeftijden van 9 tot 14 jaar en het wordt duidelijk dat die jongens voor altijd zijn beschadigd." Mannen en kerels die een volstrekt normaal leven opbouwen, maar het misbruik een plaats moeten geven. Het gaat ook om vechten tegen vooroordelen.

,,Naarmate we met de film vorderen, wordt het voor mij zelfs steeds indringender," zegt Franke. Er zijn mannen die voor het eerst hun verhaal vertellen. ,,Maar er zijn ook mannen die na verschillende gesprekken afhaken en toch niet mee willen doen. Het is intensief en het geeft maar aan hoezeer er nog een taboe op rust."

De film wordt inmiddels gedraaid en verder afgemaakt voor zover de financiën het toelaten. De première wordt in juli 2012 verwacht. De film moet verschillende doelen dienen, van verslag en maatschappelijk rapport tot ondersteuning van betrokken jongens en mannen. Maar ook zal de film in dvd versies gebruikt kunnen worden bij opleidingen in hulpverlening en in het onderwijs op middelbare scholen.

Meer info (en genoemde trailers) op www.frozenkids.nl.