Benningbroeker tuinder op Trotse Tuinder kalender

01 november 2011
Benningbroek

Twaalf tuinbouwondernemers uit heel Nederland tonen de trots van hun sector, die door de aanhoudende crisis zwaar onder druk staat. Voorzitter van het Productschap Tuinbouw, Agnes van Ardenne, nam op 1 november het eerste exemplaar in ontvangst op de Horti Fair in Amsterdam. TrotseTuinders ontstond uit balorigheid op Twitter, uit een discussie tussen een tuinder en enkele communicatiedames in de tuinbouw. Het spel van plagen en uitdagen kreeg een serieuze ondertoon op het moment dat de Ehec-crisis uitbrak. Honderden tuinders zijn ernstig getroffen door de gevolgen van de wekenlange boycot van verse groenten, terwijl voedselveiligheid juist een hot item is binnen de Nederlandse tuinbouwsector. Op dat moment bleek wederom dat tomaten en komkommers anoniem in het handelskanaal verdwijnen en onderscheid niet meer zichtbaar is voor consumenten. De ondernemers achter deze gezonde en mooie producten zijn vaak onbekend en kunnen zich onder deze omstandigheden moeilijk verdedigen. Dat moet anders, vond het in de haast opgerichte Trotse Tuinders Team. Er kwam een website (www.trotsetuinders.nl), er kwamen sponsors en er werd genomineerd. Echtgenotes, kinderen en medewerkers gaven hun 'trotse tuinder' op als de allerbeste, en meest gedrevene. In augustus kregen twaalf ondernemers een bericht dat zij waren uitgekozen en allemaal zeiden ze volmondig 'ja'.

,,Trotse Tuinders werd een project van zeer betrokken mensen, met hart voor de sector. De kalender is een bijzondere compilatie geworden van ondernemers met groene vingers, die groenten, fruit, bloemen en planten telen. Mensen die het verdienen om in de schijnwerpers te staan", aldus het Trotse Tuinders Team. .

De kalender is uitgevoerd in een luxe A2 formaat en is te bestellen voor ? 15,- (exclusief verzendkosten) via www.versvandekweker.nl. De opbrengsten gaan naar een nader te bepalen goed doel.