VMBO Titaan wordt SG Newton

25 october 2011
Hoorn

Vanaf augustus 2012 gaat de school volledig draaien op een naar zeggen 'ingrijpend vernieuwd onderwijs programma'. Dat programma gaat gepaard met het motto 'Dare to discover', ofwel 'Durf te ontdekken'. Volgens SG Newton kunnen leerlingen 'meer kiezen, meer doen, meer ontdekken en op die manier meer leren. De school werkt hierbij samen met (basis)scholen en een netwerk van bedrijven en instellingen'.

De keuze voor de nieuwe naam sluit daarbij aan, legt directeur Coby Wezel uit: ,,Isaac Newton is misschien wel de grootste 'ontdekker' aller tijden. Voor leerlingen van SG Newton zal meer dan ooit het leren op de school een ontdekkingsreis worden, een zoektocht naar eigen kwaliteiten, voorkeuren, mogelijkheden en talenten".

De school wil werken met uitgangspunten als Mavo Meer: 'leerlingen uitdagen tot het hoogst haalbare niveau', 'taal-meer-klassen' en specifieke keuzes voor onderwijs in een 'Talent Factory': leren en praktijkervaring en vaardigheden opdoen met een blik op vervolgopleidingen. Een directe link met de maatschappij is er in het 'Newton's Service Center': buurtbewoners, ouders en organisaties kunnen klussen indienen om uit te voeren, van fietsreparaties tot sporttoernooien organiseren of een pergola of tuin ontwerpen: ,,Van levensechte opdrachten leer je meer". Het Service Center is op korte termijn al actief.

Radikaal

De ombouw is het op een radicale en versnelde manier doorzetten van waar de school inmiddels twee jaar actief mee is, geeft directeur Wezel aan. Uitgangspunten: leerlingen groeien als ze over een langere termijn vaker keuzes kunnen maken en zich niet vast voelen zitten; leerlingen worden heel serieuze leerlingen als ze veel leerervaringen kunnen opdoen in de praktijk. ,,Die dingen weten we natuurlijk al lang, maar we gaan het nu radicaal doorzetten in het onderwijsprogramma, ook voor de onderbouw."

De ombouw en nieuwe naam is bepaald geen 'etalage vernieuwing' voor grotere leerlingaantallen, verzekert de directeur. ,,Als je een naam verandert en verder niets doet, dat zou wel heel erg cynisch zijn."