Meevaren met oude sleepboot

08 may 2012

De Stichting Sleepboothaven organiseert al drie jaar achter elkaar de Dag van de Zeesleepvaart. Inwoners van Maassluis kunnen tijdens deze dag naar de haven komen en een kijkje nemen in één van de oude sleepboten. Verder kunnen ze demonstraties bijwonen en in gesprek gaan met één van de oude zeelui.

Dit keer krijgt de Dag van de Zeesleepvaart echter een andere opzet. De nadruk ligt deze keer op rondvaarten. De bezoekers kunnen een rondje varen op één van de historische sleepboten. En omdat de opzet deze keer anders is dan de voorgaande edities, heeft de organisatie besloten om de Dag van de Zeesleepvaart deze keer de Vaardag Sleepboothaven Maassluis te noemen.

De nadruk ligt deze keer dus op het varen met en bezoeken van de schepen. Een in het oog springend programmaonderdeel is dat de zeesleper Elbe deze keer zelfs het ruime sop kiest. De Elbe zal zelfstandig varen op de Nieuwe Waterweg. Rond 11.00 uur meert ze af op haar ligplaats aan de Govert van Wijnkade.

De Elbe wordt daarbij begeleid door de havensleper 'Maassluis', die na vele jaren van afwezigheid weer geheel gerestaureerd in haar oorspronkelijke thuishaven terugkeert. Het 'Maassluisje', zoals velen haar kennen, sleepte in vroeger jaren de zeeslepers de haven in en uit. Een uniek schouwspel dus om het scheepje na jaren weer te zien bij de zeeslepers Elbe en Hudson. De Elbe vaart sinds 2004 weer voor het eerst met haar eigen bemanning, het schip is nog niet gereed voor het varen met passagiers.

Bijzondere gast dit jaar is de haven-/kustsleepboot Valcke van de Belgische marine. Kenners zullen de voormalige sleepboot Steenbank herkennen, die vanaf 1961 actief is geweest in de Rotterdamse haven. Zo assisteerde de Steenbank in 1965 de Elbe bij het binnenvaren van de gebroken tanker Pendrecht, die letterlijk schipbreuk leed bij Uruguay.

Rondvaarten kunnen worden gemaakt met de stoomslepers Furie en Hercules, de havensleper Alphecca en bergingsvaartuig Bruinvisch. Verder is er natuurlijk meer dan genoeg te doen op de kades. Er zijn shantykoren, een nautische markt, een springkussen en ook de jeugdbrandweer is actief. Meer informatie en de rondvaarttijden zijn terug te vinden op www.sleepboothaven.nl.

Ben jij bij de Vaardag Sleepboten Maassluis? Laat het weten en stuur jouw verhaal en foto's in! Zet ze zelf online of mail: [email protected] en doe mee met jouw dichtbij.nl!