'Park wordt weer één geheel'

10 august 2011
Schiedam

De Kop van de Plantage krijgt een exclusieve uitstraling. Medio augustus begint de aannemer met de herinrichting van het voorste deel van het oudste stadspark van Nederland. Naar verwachting is een groot deel van het werk nog dit jaar gereed. In het eerste kwartaal van 2012 worden de nieuw aangelegde groenvakken van vaste planten voorzien. Het beplantingsplan hiervan is gemaakt door de internationaal befaamde tuinontwerper Piet Oudolf. Het totale project wordt in april 2012 opgeleverd.

Wethouder Ad Hekman blikt vooruit: 'De Plantage is één van de mooiste stukjes Schiedam. Het eerste deel, gezien vanaf de Gerrit Verboonstraat, was echter een beetje rommelig door de auto's die stonden geparkeerd. Daardoor werd de rest van het park aan het zicht onttrokken. In de nieuwe opzet wordt het park weer één geheel. Samen met de zeer betrokken klankbordgroep zijn we erin geslaagd een bijzonder fraai inrichtingsontwerp te maken.'

De kop van het park wordt verbreed en krijgt een ruime, vrije entree. Deze inrichting is uitnodigend en wordt kleurrijk uitgevoerd met wisselende plantvakken en vaste planten. De ruime entree zorgt bovendien voor meer transparantie, wat de sociale veiligheid bevordert. Bij de inpassing van het herdenkingsmonument is nadrukkelijk aandacht geschonken aan een verbetering van de zichtbaarheid van het monument en ruimte ten behoeve van de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid.

Automobilisten zullen hun voertuig voortaan elders moeten plaatsen, want parkeren in het park behoort binnenkort tot het verleden.