Natuurmonumenten: dossier Blankenburgtunnel een farce

18 december 2012

Het dossier van de Blankenburgtunnel begint steeds meer op een farce te lijken waarin de inhoudelijke argumenten er niet meer toe doen. Stagnatie van de verkeersgroei en massaal verzet tegen deze omstreden snelweg worden genegeerd, tolheffing kwam, ging en kwam weer op tafel en mooie woorden over inpassing blijken niet meer dan een sigaar uit eigen doos. Blijkbaar moet de Blankenburgtunnel koste wat kost doorgedrukt wordt, zo constateren Natuurmonumenten, Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland, Milieudefensie, Groeiend Verzet en Blankenburgtunnel Nee verontwaardigd. Jan Jaap de Graeff, directeur Natuurmonumenten: "De Blankenburgtunnel is een slecht plan, niet nodig voor de mobiliteit, slecht voor natuur en landschap."

Melkkoe
De door de PvdA geherintroduceerde tol om geld voor een betere inpassing te genereren, wil Schultz in gaan zetten om gaten in haar begroting voor andere projecten te dekken. De Blankenburgtunnel als melkkoe voor andere infraprojecten: een volgende onnavolgbare stap in dit omstreden dossier. Om te voorkomen dat de leefbaarheid en het unieke landschap van Midden-Delfland kind van de rekening worden van de Blankenburgtunnel, zou op zijn minst al dat tolgeld ingezet moeten worden voor de inpassing van de snelweg. Dat zou de schade nog enigszins beperken.

Gezwalk
Natuur- en bewonersorganisaties zijn boos over dit politieke gezwalk. De Blankenburgtunnel is een zesbaanssnelweg die één miljard kost en die de verkeersproblemen niet oplost, maar wel veel kapot maakt. Dat de Blankenburgtunnel zelfs niet bij de enorme bezuinigingen op infrastructuur wordt betrokken is in de ogen van de natuur-, milieu- en bewonersorganisaties onverstandig en onverteerbaar. "De Blankenburgtunnel hoort in de ijskast, beter nog in de prullenbakplaats", aldus Jan Jaap de Graeff.

Geef je mening!
Wat vind jij van de plannen voor de Blankenburgtunnel? Eerst zou de tunnel er komen, toen weer niet. Eind oktober ging de kogel door de kerk en koos de nieuwe regering definitief voor de Blankenburgtunnel. Ook is er nu besloten een tolheffing in te voeren, maar het geld komt niet ten goede aan het gebied. Laat je reactie achter onder dit bericht.