Gemeente Schiedam zonder plastic tassen?

12 november 2012
Schiedam

PS draagt het college van burgemeester en wethouders op, om met de winkeliers van Schiedam in gesprek te gaan over het gebruik van de gratis plastic draagtas. Plastic tasjes belanden na gebruik uiteindelijk in het milieu. Op grote schaal levert dat grote plasticvervuiling plastic soep in de oceanen op, en op kleine, veel zwerfplastic in Schiedam.

Dit is volgens PS fractievoorzitter Frans Hamerslag zeer ongewenst. 'Iedere Schiedammer kan zijn of haar eigen tas meenemen om te winkelen. Voor hen die dat niet doen, kan er best een milieuvriendelijk alternatief komen.'

Volgens PS zijn winkeliers niet de veroorzaker van het plastic tassen probleem, maar kunnen zij wel een grote bijdrage leveren aan de oplossing. Onderzoek heeft uitgewezen dat, wanneer de winkelier vraagt: "Mag het zó mee?'', in plaats van ''Wilt u een tasje?'', dit al 50 procent aan tasjes kan schelen. De volgende stap, naar helemaal geen tasjes meer, is dan snel gemaakt.'

Volgens PS kan over twee jaar het bord 'Plastic tas vrije gemeente' aan de stadsgrenzen geplaatst worden. Toch hoopt Frans Hamerslag, dat het eerder zal zijn. 'Als de winkeliers meewerken en geen tasjes meer geven, kan het een kwestie van weken of maanden zijn.' Het is wat Hamerslag betreft een stap op weg naar milieuvriendelijker winkelen in Schiedam.

Wat vind jij?
Hoe denk jij over dit voorstel? Goed idee? En wat zou jouw oplossing zijn om Schiedam plastic tas vrij te krijgen? Laat het weten! Reageer onder dit artikel, plaats zelf jouw verhaal online of praat mee op twitter met @WaterwegDB of via facebook Schiedam.dichtbij en wie weet zie je jouw verhaal terug in de krant!