Tentoonstelling over Teunis Bakker

12 september 2011
Purmerend

Teunis Bakker bleef tot nu toe onbekend bij het grote publiek en dat is jammer, want wie zijn portretten, stillevens en landschappen bekijkt, ziet meteen dat het om mooi getroffen en technisch sterke werken gaat.

Teunis werd geboren in de Purmer als zoon van Dirk Bakker en Trijntje Heuvel en woonde met zijn ouders, broer Dirk en zus Neeltje op de boerderij Spieringshof aan de Westerweg. Hij volgde vanaf 1909 de Tekenschool te Purmerend, de Rijksnormaalschool voor Tekenonderwijzers van 1913 tot 1916 en begon in dat laatste jaar aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam.

Teunis werkte zijn hele leven als kunstschilder en verrichte zijn werkzaamheden vanuit zijn Amsterdamse atelier aan het Rapenburg 87. Naast vrij werk, schilderde hij hier portretten in opdracht en gaf hij er les in tekenen en schilderen.

In de expositie 'Teunis Bakker Kunstschilder uit de Purmer' is een overzicht van zijn werk te zien waarbij ook foto's worden getoond uit zijn jeugd, zijn academietijd en zijn atelier aan het Rapenburg. Het merendeel van de stukken is afkomstig uit het met zorg bewaarde familiebezit en hangt voor het eerst bij elkaar in een tentoonstelling. Voor de tentoonstelling is een zaalblad geschreven door Jack Otsen.