Marktstadrun: Purmerend in beweging [video-update]

05 september 2011
Purmerend

De Markstadrun is dit jaar door een nieuwe organisatie, Stichting Marktstad, georganiseerd. Start en finish waren midden op de Koemarkt. De dag begon met een demonstratie van de wheelers van Stichting Marije Smits. Daarna liepen 42 kinderen de Kidsrun over 1 EM. Om 13.30 uur zorgde het team van Sporting de Gors voor een gezamenlijke warming-up. Bij sommige atleten verschenen de eerste zweetdruppeltjes al op het gezicht. Daarna stelden de deelnemers zich op bij de start en was het aftellen geblazen. Om iets over twee uur vertrok de grote meute.

Het parcours liep door de woonwijken, waar bewoners langs de kant de lopers stonden aan te moedigen. Sommigen hadden zelfs gezellige muziek aan staan en deelden sinaasappelschijfjes en water uit. Iedere kilometer werd door de organisatie keurig aangegeven. De ene atleet vond dat prettig, de ander vervloekte iedere kilometer. 'Zijn we nu pas bij de eerste kilometer? Pfff.'

Vrijwilligers gaven onderweg de route aan en hielden het verkeer tegen. Halverwege was een drink- en eetpost ingericht waar menige loper dankbaar gebruik van maakte. De verwachte regen- en onweersbuien waren uitgebleven. Het was zelfs wat benauwd.

Medaille
De laatste 750 meter op weg naar de Koemarkt werden met bordjes langs het parcours aangegeven. Nog 500 meter, nog 400 meter, de finish is in zicht! Menig atleet perste er nog een laatste sprint uit voor het enthousiaste publiek bij de finish. Na de eindstreep wachtte de felbegeerde medaille en een flesje drinken. Maar bovenal het terras, waar de deelnemers na afloop gezellig neerploffen om na te praten over het leuke evenement. Volgend jaar doe ik zeker weer mee. Misschien ga ik wel voor een tweede rondje, zeg ik nu heel stoer.

De ABN AMRO 8EM kreeg twee winnaars. Veron Lust en Olivier Jacques gingen gebroederlijk de finish over. Zij kregen de Fred Keizer wisselbokaal na afloop uitgereikt. De organisatie blikte na afloop tevreden en trots terug op een geslaagde dag, onder het genot van een verdiend biertje. De opbrengst van het evenement gaat naar Stichting Marije Smits.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /?>

Zie http://www.marktstadrun.com/ voor alle uitslagen. Klik hier voor de foto's van de dichtbij-fotograaf.

 

[View the story "Marktstadrun 2011" on Storify]