Nieuw kunstwerk siert gevel Jan van Egmond Lyceum

02 january 2015
Purmerend

Al jaren hing er een ander kunstwerk. Dit werk was oud en had geen verbinding meer met de nieuwe identiteit van de school. De ouderraad van het Jan van Egmond Lyceum gaf daarom de opdracht om het oude werk te vervangen door iets nieuws. Een werk wat van deze tijd is en belangrijker, dat de leerlingen er een duidelijke rol in zouden spelen.

Onder leiding van beeldend kunstenaar Hiron Kinsbergen hebben de leerlingen wekenlang gewerkt aan een ontwerp voor het kunstwerk. Het eindresultaat is als een kijkdoos. Je kijkt in een grote metalen bak doordat aan de voorkant het logo van de school is uitgesneden. Binnenin is een kleurige afbeelding te zien, die in de avond van binnenuit met LED verlicht is. De afbeelding laat een verhaal zien. Een boompje dat groeit en zijn bladeren verliest. Een grote pijl gericht op een plattegrond daar waar de school staat. Een sterrenhemel. Een verhaal in symbolen bedacht en ontworpen door de leerlingen. Hoe je als kind binnenkomt en binnen de school groeit en je eigen weg vindt om uiteindelijk uit te waaien en buiten de school je plek te vinden.

Het bijzondere aan het werk is dat het zo gemaakt is dat de print vervangen kan worden. Over enkele jaren kan een volgende groep leerlingen iets nieuws ontwerpen wat dan in het werk kan komen te hangen. Op die manier is het werk altijd actueel.

Bij de uitvoering is er expliciet voor gekozen te werken met lokale bedrijven. Het metaalwerk is gedaan door RVservice, de LED techniek door Knook totaaltechniek, de print door Graphic connections.