Gerestaureerde botter VN 4 binnenkort terug in Edam

07 april 2014
Edam

De werf had van de Stichting VN 4 de opdracht gekregen om het vlak aan bakboord te vernieuwen. Twee jaar geleden heeft dezelfde werf het vlak aan SB vernieuwd. Nadat vrijwilligers het oude vlak eind 2013 hadden gesloopt, is de werf begin 2014 gestart met de restauratie. Een eiken stam, afkomstig uit Denemarken, moest het benodigde hout leveren. Er waren vier delen nodig met een maximale lengte van 8 meter, een breedte van 40 cm en een dikte van 6 cm.

Het vlak bestaat uit drie gangen: de kielgang, de kimgang en de sluitgang. Eerst werd de kielgang geplaatst. Deze gang bestaat uit twee delen. Daarna de kimgang en als laatste de sluitgang. Dat is gemakkelijk gezegd als gedaan. De zware eiken platen worden buigzaam gemaakt door deze in een langwerpige bak buiten gedurende een halve dag te 'koken'. Als het hout voldoende buigbaar is wordt de warme plank in grote snelheid onder de botter in model gebracht met mankracht, dommekrachten en lijmtangen.

Onlangs werd de botter weer te water gelaten. Nu resten alleen nog wat schiderwerkzaamheden, het plaatsen van de mast en het optuigen. Half april zeilt de botter terug naar Edam en wordt daar dan verder vaarklaar gemaakt voor het komende vaar- en verhuurseizoen. Vanaf 1 mei wordt de botter verhuurd voor dagtochten, weekenden en vakantieweken.

Voor informatie www.bottervn4.nl of op tel. 0299-372166.