Slager Klaasse Bos wint rechtszaak tegen gemeente

21 june 2012
Purmerend

De gemeente wilde de slager eerder geen gelijk geven en liet het aankomen op een rechtszaak. Gevolg: een vernietigd bestemmingsplan en een veroordeling tot betaling van bijna 1200 euro proceskosten uit de gemeentekas.

Aanleiding voor het geschil tussen de slager en de gemeente waren de regels in het nieuwe bestemmingsplan voor de binnenstad. Die gaven volgens de advocaat van de slager onvoldoende zekerheid dat de slachtactiviteiten van Klaasse Bos zijn toegestaan. Datzelfde probleem gold voor de hoge afvoerpijp van de slagerij, waarvoor de gemeente wel een vergunning verleende. Het bestemmingsplan maakte volgens de slagerij niet duidelijk dat die afvoerpijp is toegelaten.

Volgens de gemeente was het niet nodig om de regels te verhelderen. Het slachten en de afvoerpijp zijn volgens een woordvoerder zonder meer toegestaan. Maar de Raad van State heeft na onderzoek geconcludeerd dat de regels inderdaad niet helder zijn. Die zouden de slagerij in de toekomst onnodig in de problemen kunnen brengen. De gemeente krijgt nu zes maanden de tijd om de regels aan te passen.