Stripschapprijs

27 november 2012

De commissie is onder de indruk van de omvang en de menselijkheid van zijn werk. Paul Teng is een echte stripmaker die het verhaal niet ten koste zal laten gaan van het mooie plaatje.

Reden genoeg om Paul in zijn woning aan het Schrobnet in de wijk Zalmplaat op te zoeken om meer over hem te weten te komen.

'Tekenen was altijd al mijn hobby. Ik heb na de middelbare school een poos antropologie gestudeerd, maar koos toch voor het tekenen. Een groot voorbeeld voor mij was Hans Kresse, de maker van Erik de Noorman. Ik woonde in Den Haag, was vaste klant bij Panda, een boekwinkel annex uitgeverij, liet daar mijn tekeningen zien en warempel, Panda gaf mijn eerste stripalbum uit. Ging over een indiaan Delgadito. In zwart-wit. Van die serie zijn vier strips verschenen. Toen nam ik met een vriend deel aan een wedstrijd van 'Wordt Vervolgd', we wonnen en er volgden publicaties in het gelijknamige stripblad.

Ik kon nog niet met tekenen mijn brood verdienen, had allerlei bijbaantjes, maar ik legde me steeds meer toe op het maken geschiedkundige verhalen. Ik kwam in contact met Casterman, een Belgische uitgever. Maakte voor hem twee dikke albums, onder andere De Vrienden van Igor Steiner, over de Russische revolutie. Heel belangrijk is voor mij de research, mijn tekeningen dienen historisch verantwoord te zijn.'

Toen de samenwerking met Lombard, de Brusselse uitgever van Kuifje, tot stand kwam, ging Paul in kleur werken en tekende hij naar de scenario's van Vladimir Volkoff en Di Giorgio (de Shane-albums).

Tussen de albums door illustreerde hij ook schoolboeken, voor Meulenhoff en Malmberg en is nu zo'n 22 jaar professioneel tekenaar. In 2008 won schrijver Jan Paul Schutten de Gouden Griffel met 'Kinderen van Amsterdam'. De illustraties van Paul Teng werden in het juryrapport geroemd. Momenteel is hij bezig met een tweejarig project. Over de Utrechtse schilder Jan van Scorel, in samenwerking met het Centraal Museum Utrecht. Schutten levert het scenario, Paul maakt dit biografisch stripverhaal, om oude kunst onder de aandacht te brengen.

Paul Teng ontvangt de Stripschapprijs voor zijn gehele oeuvre. Het is geen geldprijs, wel wordt een expositie van zijn werk gehouden.

HOOGVLIET