Wijkraad Overvecht tegen plan nieuwe prostitutiezone

05 march 2014
Utrecht

De bewoners zien de huidige situatie als een nieuw startpunt. 'Er is nu geen raamprostitutie meer aan het Zandpad. Bewoners kunnen daar eindelijk als gewone bewoners leven zonder overlast.' Zij keren zich dan ook tegen het voorstel van aanleg van een nieuwe zone aan de Einsteindreef nabij de rioolwaterzuivering. 'Niemand zou toch ooit bedenken om daar op die plek, in deze kwetsbare wijk, zo¦n prostitutiezone aan te leggen! Letterlijk op een steenworp afstand van het centrum-kwadrant wat het bruisend hart van Overvecht moet worden', aldus de wijkraad.

Er zijn volgens de wijkraad veel kansen om dit gebied (het Zandpad, het oude ziekenhuisterrein en een deel van het waterzuiveringsterrein) op te waarderen. Volgens de wijkraad zijn er genoeg alternatieven om een prostitutiezone met 162 werkplekken elders onder te brengen.

Tekortkomingen

Wijkraad Overvecht ziet ernstige tekortkomingen in het plan wat betreft schaal, uitstraling, parkeeroverlast, veiligheid en inpassing. 'Niets van deze inpassingsproblemen zien we uitgewerkt in de nieuwe plannen.' De wijkraad wijst erop dat nog veel onduidelijk is over de nieuwe ruimtelijke inpassing van de variant, waarbij de prostitutiezone als wandelgebied wordt ingericht. Het gaat daarbij om de parkeeroplossing, de ontsluiting en de gewenste ruimere opzet; zodat toezicht en handhaving beter georganiseerd kunnen worden.

De wijkraad is ook tegen het creƫren van een tijdelijke prostitutiezone op korte termijn. 'Het gaat nu snel, te snel en vooral onzorgvuldig.' De wijkraad roept het gemeentebestuur op om serieus na te denken over de prostitutieproblematiek in Utrecht. 'Neem de zorgvuldigheid in acht, voorkom geldverslindende tijdelijke oplossingen en gun Overvecht de kans op een nieuwe impuls in plaats van een nieuw probleem.'