Alentejo Wijnen: Van kookclubje tot wijnimporteur

16 july 2012
Vleuten

Alleen in ons land kom je haast geen Portugese wijn tegen. Daarom besloot Biever hem zelf te importeren. En zo werd de voormalige radio-dj wijnimporteur.

Portugese wijn is in ons land nog een grote onbekende. Dat komt deels omdat de Portugezen hun wijn vooral zelf drinken; zo'n 85 procent van de productie verlaat het land niet. In Nederland is van de hele wijnmarkt slechts 1 procent Portugees en daar hoort dan ook nog de welbekende port(wijn) bij. De gewone wijn, en dan vooral die uit de landstreek Alentejo, gelegen boven de Algarve tegen Spanje aan, is haast niet te krijgen.

Terwijl dat een hele goede wijn is, die niet onderdoet voor die uit naburige landen als Spanje, Frankrijk en Italië, stelt Robert Biever. Hij raakte er enthousiast over door zijn schoonvader, die in Portugal woont.

Dat de wijn zo'n prominente rol in zijn leven zou gaan spelen, had Biever niet meteen kunnen vermoeden. Na een achtergrond van lesgeven in brood- en banketopleidingen, dj bij een bekende landelijke omroep en eigenaar van een aantal radiozenders, zette de 48-jarige Scheveninger vier jaar geleden samen met zijn vrouw en schoonvader Alentejo Wijnen op. Omdat de wijn uit deze streek echt niet te krijgen was in ons land.

Is die echt zó lekker dat je er al die moeite voor deed?
"Jazeker. De wijnen uit de Alentejo hebben een heel apart karakter, dat vind je nergens anders. Ze zijn van andere soorten druiven gemaakt, zoals bijvoorbeeld de trincadeira-druif. De Alentejo is een nieuwe wijnstreek waar pas een kleine vijftien jaar wijn wordt gemaakt. Vroeger was het de graanschuur van Europa, een beetje wat Rusland nu is. Europa gaf de streek met subsidies de stimulans zich meer te richten op wijn, olijven en kurk. Het is qua wijn de Nieuwe Wereld, maar dan wel van Europa. Er zijn daar hele goede wijnmakers neergestreken, ondermeer uit Zuid-Afrika, die er kwaliteitswijnen zijn gaan maken."

Hoe ben je nu precies begonnen?
"Eigenlijk omdat we een kookclubje hadden met vrienden. Daarbij kookten de mannen, terwijl de vrouwen gingen shoppen. Als ze terugkwamen, stond het eten klaar, met een lekker flesje Portugese wijn erbij. Toen zijn we gaan proberen wijnen in te kopen en hebben we besloten een pallet te bestellen. Desnoods dronken we het zelf maar op. Het was de eerste stap."

En wat was de volgende stap?
"Als je een pallet importeert, krijg je te maken met hele andere dingen die je goed moet uitzoeken: vergunningen, een goed systeem dat duidelijk maakt aan wie je verkoopt en een transporteur die het kan meenemen. En dan ben je voordat je het weet 'in business'. We begonnen met proeverijen met vrienden en kennissen, en zo ontstond de eerste vraag. We zijn langs horeca en groothandels gegaan, maar die hadden weinig interesse. Portugese wijn is onbekend, dus onbemind. Men weet niet hoe het smaakt. Daarom zijn we verdergegaan met proeverijen, een tijdje hier in winkelcentrum Vleuterweide bij Panino di Pino op zondag. Nu hebben we een proeverijlokaal geopend bij Strijkviertel. Echt op z'n Portugees met lekkere hapjes erbij, zoals kaas, worst en olijven uit eigen tuin. We begonnen één keer in de maand. Na de vakantie gaan we drie keer per week proeverijen houden. De interesse neemt toe. Via onze webshop en de proeverijen verkopen we nu zo'n tweeduizend flessen per maand. We hebben er drieduizend op voorraad."

Beschouw je jezelf een echte wijnkenner?
"Jazeker. In het begin was vooral mijn vrouw de wijnliefhebber. Ik hield ook wel van een lekker biertje. Maar je leert er steeds meer van te genieten in combinatie met lekker eten. Ook de achtergrond van wijn is zeer interessant. Dus op een gegeven moment ging ik steeds meer proberen en ontwikkelde een eigen smaak."

Aanmelden voor de proeverijen van Alentejo Wijnen kan op:
www.alentejowijnen.nl