Weerzien met Jiri "George" Peternousek

24 november 2012

Zijn naam Jiri "George" Peternousek.

Foto: George met Joe Simons op deGeorge met Joe Simons op de schouders, rechts Guus Bakkerschouders, rechts Guus Bakker
De erelijst van George is zeer indrukwekkend
Kampioen van Nederland:
1970-1971, 1971-1972, 1972-1973, 1973-1974, 1974-1975, 1975-1976
Winnaar van de Nederlandse ijshockey beker:
1970-1971, 1971-1972, 1972-1973, 1973-1974, 1974-1975, 1975-1976

Winnaar Cup International: 1968-1969, 1969-1970, 1970-1971, 1972-1973
Winnaar Cup Brabant: 1968-1969
Winnaar Cup Swegerijnen: 1973-1974

Verder kwam George 83 keer uit voor het Nederlands team waarin hij 13 goals maakte en 53 assists maakte. Ook werd hij 2x wereldkampioen met Nederland in 1978 C-Poule Las Palmas en in 1979 in de B-Poule in Galati en speelde hij in 1980 voor Nederland op de Olympische spelen in Lake Placid. Waarin hij 1 goal scoorde en 2 assists gaf. Verder was er nog het A WK in zweden 1981 waarin hij 2 assists liet noteren.
Na zijn spelers carrière trainde George onder meer HYS The Hague, Smoke Eaters Geleen, het Engelse Durham Wasps en het nationale team van Engeland.

Wij spraken een goed gebruinde George na zijn vakantie en stelden hem de volgende vragen.

Hoe en wanneer ben je met het ijshockey in aanraking gekomen?
Toen ik een jaar of 7 was hield Sparta Praag een talentendag ik vroeg aan mijn vader of ik daar naar toe mocht, hij vond dit oké dus ik ging samen met mijn vader daar naar toe. Daar aangekomen waren er ongeveer 200 jongens die verdeeld werden over verschillende groepen, uit elke groep zouden 2 of 3 jongens worden gekozen.
We moesten 3 rondjes rijden zodat er na de schaatstechniek werd gekeken ik had na 2 rondjes de complete groep gedubbeld.
Toen we daar mee klaar waren kreeg ik te horen dat ik niet gekozen was ik weet niet of ik heb gehuild maar ik was erg verdrietig. Mijn vader is toen naar de trainer gegaan en heeft hem gevraagd waarom ik er niet bij zat het antwoord was jou zoon speelt toch al dat zien wij aan zijn schaatstechniek waarop mijn vader zei hij speelt nergens, toen was de keus snel gemaakt dus zo is het begonnen.
Misschien nog leuk om te vertellen mijn eerste wedstrijd met de A Junioren van Praag.
We zaten in de bank en op een gegeven moment was het mijn beurt ik zette mijn helm op maakte mijn bandje vast, handschoenen aan en sprong over de boarding, de spanning was zo groot dat ik viel en probeerde omhoog te komen dit lukte niet en toen voelde ik een hand in mijn nek die me omhoog trok ik keek om en zag de coach staan het enige wat hij zei was ga jij maar weer zitten, dus dat was de eerste ervaring met de A Junioren.
Bij het eerste ging het er heel anders aan toe, ik mocht voor het eerst mee op trainingskamp en werd natuurlijk hard aangepakt een klap hier een tik daar dus dat begon me al snel te vervelen ik stapte naar mijn trainer de bekende Lud?k Buka? en zei is dit normaal, hij vertelde me Jiri als de spelers over jou gaan klagen dan ben je goed bezig, dus ik wist meteen wat me te doen stond.

Je bent in 1968 naar Tilburg gekomen, kun je voor de jonge fans nog eens vertellen hoe dat ging?
We speelden met een selectie team uit Praag tegen Den Bosch, Tilburg en Geleen.
Toen we smiddags in tilburg aan het trainen waren stonden de heren Van Morkhoven en Herijgers te kijken en te schrijven. Ze hadden drie namen. We sliepen in hotel Bosrand in oisterwijk daar kwamen Ad Van De Ven, en Jacques Herijgers naar mij toe en Vroegen of ik wilde blijven ik wilde wel maar niet alleen, toen werd er verteld dat er nog iemand zou blijven achteraf bleek dat Jerry Tuma te zijn toen was de keus snel gemaakt. Na de wedstrijd tegen Geleen hebben we afscheid genomen van de jongens en zijn in het holst van de nacht naar Tilburg gebracht waar we afgezet werden bij de Hr. Cees Maas in de Goirkestraat die alleen nog niet thuis was omdat hij aan het carnavallen was dus daar stonden we dan. Ook denken veel mensen dat Wenzel Tuma er ook bij was maar die kwam een jaar later.
In het begin speelden we dan ook onder andere namen ik was George Peters, Jerry Tuma werd Jerry Maas en Wenzel Tuma werd Wenzel Toemen.

Foto: Jacques Herrijgers, Jerry Tuma en Jiri Peternousek

George je kon toen je in Tilburg speelde niet meteen terug naar je land had je toen geen heimwee?
Natuurlijk had ik heimwee ik kon 10 jaar niet terug, mijn zuster is in die periode overleden en ik kreeg van de autoriteiten geen toestemming om de begrafenis bij te wonen, mijn moeder heeft daar lichamelijk een flinke tik mee gekregen. Het heeft 4 jaar geduurd voor ze bij me op bezoek mocht komen samen met mijn vader en toen ze zagen dat het goed met me ging was het voor haar ook goed.

Je hebt in Tilburg veel succesen gehad wat is je mooiste herrinering?
De rivaliteit tussen Hys en Tilburg en de 1e overwinning in Den Haag en zeker ook niet de laatste. Andere successen natuurlijk 6x landskampioen en 6x de beker verder de halve finale europacup in 1974.

Wat was voor jou persoonlijk het leukste jaar?
Vanaf 1968 tot 1981 was het voor mij een groot feest al moest ik in het begin wel wennen aan de open baan in Tsjechoslowakije speelde we toen al overdekt.

Met wie heb je het fijnst gespeeld in je Tilburg Tijd?
Daar kan ik heel kort over zijn dat was Mario van Veghel wij hoefden elkaar maar aan te kijken en we wisten beiden wat er ging gebeuren.

Je maakte voor een verdediger nogal veel goals als ik terug ga naar het seizoen 1970-1971 dan scoorde je in 48 wedstrijden 48 doelpunten dat is nogal wat je had dat seizoen 142 punten?
Vroeger speelde ik van 7e jaar tot mijn 20e als center en verder had ik ook een goed slapshot.

George hebben andere clubs je nooit proberen weg te kopen bij Tilburg?
Toen ik kwam had ik een contract van 5 jaar na 1 jaar heeft Dusseldorf contact met me opgenomen maar uit respect voor de club en wat de mensen hier voor me gedaan hebben en het contract van 5 jaar ben ik gebleven.

Hoeveel Wks heb je gespeeld en wat was je mooiste?
Totaal 6 Wks, 2x in Japan, 1x in Zwitserland, 1x Spanje, 1x Roemenie en 1x in Zweden.
De mooiste waren natuurlijk in Las Palmas, Galati en Zweden.


Foto: George met Trappers tegen USSR

Hoe was je ervaring in Lake Placid?
Prachtige ervaring de wedstrijden de opening en sluitings ceremonie we hebben daar nog de wedstrijden van Usa tegen de Russen en Finland-USA gezien. Het olympisch dorp zou naar de spelen als gevangenis worden gebruikt, we sliepen met 2 man op een kamer heel leuk.
Verder wil ik nog zeggen dat we in de wedstrijd tegen Finland zijn genaaid door een klote Tsjechiese scheidsrechter die een onterecht penalty shot tegen ons gaf.

Foto: George en Rooie Stien

Verder is er van jou een beroemde foto gemaakt dat je Mevr. Jansen terug over de boarding zet? Haha, dat klopt ja je bedoeld Rooie Stien dat was een mooi mens ja vooral de wedstrijden tegen Nijmegen dan kwam ze aangeslopen langs de boarding en pakte ze een stick uit de bank van Nijmegen en dan begon ze op de spelers van Nijmegen in te hakken geweldig was dat. En za had altijd een steen in haar handtas haha. Je bent na je spelerscarriere trainer bij Hys en Geleen hoe was dat? Heel mooi Hys had een goed team het 1e jaar haalden we de play-offs en het 2e jaar speelden we de finale tegen Heerenveen. Bij Geleen heb ik ook een hele leuke tijd gehad.

Daarna ben je de Noordzee over gestoken richting Engeland hoe was het daar?
Ik ben toen trainer geworden bij de Durham Waps die club is er niet meer we wonnen in het 1e jaar de Engelse beker en speelden toen voor de continental Cup in Rotterdam, we verloren van de Pandas.
We hadden toen daar nog geweldig gefeest mede dankzij de eigenaar van de club die ook eigenaar was van de ijsbaan in Durham.
Verder ben ik ook nog coach geweest van het Engelse nationale Team waarin wij de beslissingswedstrijd in de B Poule van Nederland wonnen en hierdoor degradeerde Nederland naar de C Poule goh wat was Mason toen kwaad.

Wat vind je van het huidige Niveau in Nederland?
Door verschillende omstandigheden is het ijshockey ver terug gezakt alhoewel de competitie wel leuk blijft.
Ik hoop ook dat het met het Nedrlands team beter gaat in onze tijd wilden iedereen tegen Nederland spelen nu hebben we eigenlijk alleen de belgen nog.

Zou je nog iets willen gaan doen in het huidige Ijshockey?
Nee en waarom de mentalteit van de huidige maatschappij er is geen respect ze willen alleen maar geld beuren en lol maken en met mijn oostblok opvoeding werkt dat niet. Eerst presteren en dan lol maken.

Hoe vind je dat Tilburg met zijn oud spelers omgaat?
Ja wat moet ik daar op zeggen na 20 jaar kreeg ik een seizoenkaart voor het leven die ik na 2 jaar weer moest inleveren de reden is mij nog steeds onbekend. Tevens snap ik niet waar mijn bannier is gebleven???

Heb je nog contact met je oud ploeggenoten?
Heel weinig de meeste zijn over heel de wereld uitgewaaid de enige zijn nog Klaas v/d Broek, Hans Christaans Sr, Johan v/d Ven, Guus Bakker en Jerry Tuma daar ga ik wel eens mee golfen of een biertje drinken.

Wat vind je van Trappers Fanatic?
Heel leuk en goed initatief hier krijgen wij oud spelers de gelegenheid om ons verhaal te doen die je bij andere niet krijgt en het is toch een stukje geschiedenis van Tilburg Trappers die je doorgeeft aan de volgende generatie.

Gaan we je nog zien op de ijsbaan dit seizoen?
Ik ga meestal 2 wedstrijden kijken maar ben na de 2e periode meestal weg, ze werken hard maar zijn meestal de puck na 3 seconden weer kwijt het werk tegen over het rendement is een te groot verschil.

George namens Trappers Fanatic heel erg bedankt voor dit mooi stukje geschiedenis en we wensen jou en je vrouw heel veel goeds en gezondheid toe.

Jiri Dekuji !!