Kermisexploitanten in beeld: Frans en Karin van Morkhoven

24 november 2012

De broer van de opa van Frans stond vroeger op de kermis met zijn zweefmolen. Zelf begon Frans met werken binnen de wereld van kantoorinrichting, maar hij besloot zich uiteindelijk ook op het kermisterrein te begeven. Samen met zijn vrouw schafte hij een zweefmolen aan. Die is een paar jaar geleden verkocht.

Frans kwam op het idee koeken op de kermis te gaan verkopen toen hij door een boek van Brabants Dagblad journalist Lauren Wijffels bladerde, over kermissen. “In dit boek zag ik een foto staan van een kraam van waaruit de koeken werden verkocht.” Samen met zijn vrouw besloot hij een houten chalet te huren. Zo konden ze kijken of het idee aansloeg. Dat is nu zeven jaar geleden. Een paar jaar geleden werd een nieuwe kraam gekocht, die ze helemaal naar hun eigen smaak hebben kunnen inrichten.

Frans en Karin verhuren door het jaar heen een draaimolen, aan kermisexploitanten maar ook op speciale feestdagen zoals koninginnedag. De koeken verkopen ze alleen op de Tilburgse kermis. De populairste tekst? “De verzoeken gaan vaak over de liefde. Teksten voor opas en omas zijn ook populair.”

Het echtpaar is in principe tevreden over de locatie die hen aan de Paleisring is toegewezen, maar op Roze Maandag draaiden ze een slechte dag. “We staan naast de Lollipop, waardoor het ook voor onze kraam één groot feest was. Mensen die het wellicht leuk vinden bij ons langs te komen, liepen een paar meter verderop over het fietspad. Die konden niet bij ons komen.” Voor de exploitanten levert Roze Maandag dan ook weinig op, vindt Frans. “Het is echt een feestje van de horeca geworden.”

Allebei zijn ze geboren en getogen in Tilburg. En ze wonen hier nog steeds. Voor hen dus geen caravan op t Laar, maar wel een appartement in Westpoint. “Heerlijk om s avonds in je eigen bed te kunnen kruipen”, zegt Karin.