'De komst van de dames zorgt voor lieflijkheid op het complex'

07 september 2015
Naarden

Het koppel, dat door de jaren heen vrienden is geworden, is bijna dagelijks op het volkstuinencomplex te vinden. Het tuinenpark ligt aan de Meerstraat, aan de rand van de Keverdijk-woonwijk.

Het is een oase van rust als ik de heren in een hitte van 'heb ik jou daar' tref. Ondanks de warmte liggen de tweehonderd tuintjes -de één wat groter dan de ander- er prachtig bij. Dat dat er héél veel zijn, blijkt uit de rondgang die ik krijg. 'Het is ruim vier hectare. De meeste tuintjes zijn rond de 100/200 m2', informeert voorzitter Wammes mij. Tijdens de sluip-door-kruip-door-route krijg ik uitleg over de verbouwde producten. Groenten, fruit, bloemen en kruiden in overvloed. Blij zijn de heren dat de tuinders hun stukje grond goed onderhouden. Op een enkele oude, en dus vervallen schuur na, hebben de meeste tuinders het goed voor elkaar. Een enkele kip rent er rond. 'Dat is een oud recht; daarom mogen ze blijven. Nieuwkomers mogen geen dieren houden op het complex', legt Eijpe uit.

Ruilhandel

Eenmaal bij het tuintje van Wammes aangekomen, krijg ik een klapbes in mijn handen gestopt. 'Hier, proef maar. Ze zijn heerlijk.' Nog nooit van mijn leven heb ik ooit zo'n bes gegeten. Ik waag het erop en stop hem in mijn mond. Best lekker; heeft in mijn beleving veel weg van een witte, ietwat zure, druif.' De tuintjes staan vol met lekkernijen. Voor groenten en fruit hoeven de tuinders nooit naar de groenteboer. Teveel fruit wordt ingemaakt en een onderlinge ruilhandel van groenten is een normaal verschijnsel 'op de tuin'. Voorzitter Wammes maakt van zijn bramen, frambozen en bessen zelfs wijn. Anderen maken hun eigen likeur door vruchten weg te zetten op brandenwijn.

Hartstocht

Vol trots laten de twee de Kindertuinen zien; 64 tuintjes waar leerlingen van De Tweemaster op maandag en donderdag als onderdeel van hun schoolprogramma wekelijks in werken. 'Uniek aan onze vereniging', zegt Eijpe. Dit educatieve programma staat onder leiding van Ton Kloosterman. Ze ontdekken dan ook hoeveel werk een tuin is. 'Want dat een volkstuin veel werk is, wordt onderschat', vertelt Eijpe. Zijn echtgenote heeft gelukkig groene vingers. 'Zij is hier dagelijks anderhalf tot twee uur aan het werk. Met name in het voorjaar vraagt het heel veel tijd, maar als het eenmaal groeit, groeit het. Het hebben van een volkstuin is een hobby die in grote hartstocht wordt beoefend. Dat merk je ook op de ledenavonden en themabijeenkomsten.'

Certificaat

De Volkstuindervereniging Naarden is in 1997 opgericht met als voornaamste doel het beheer van het tuinencomplex aan de Keverdijk. Vanaf 1973, na de overname van de gronden van de Erfgooijersvereniging Stad en Lande van Gooijland, beheerde de gemeente dit complex. Aangezien de gemeente het verhuren van volkstuinen niet tot haar kerntaken rekende, werd besloten per 1 januari 1999 een beheerovereenkomst te sluiten met de Volkstuindersvereniging Naarden.

De vereniging is aangesloten bij de AVVN, de Landelijke Organisatie van Hobbytuinders. Er is een beheer- en onderhoudsadvies opgesteld door de LCK, de Landelijke Complexen Keuring, die als doel heeft het bevorderen van de kwaliteit van natuurtuinenparken in Nederland. In 2013 kende de LCK aan de vereniging het certificaat toe behorende bij het hoogste niveau van de beheer- en onderhoudstadia die de AVVN kent.

Welkom

Bezoekers aan het Volkstuinencomplex zijn welkom. Zij mogen tussen zonsopgang en -ondergang vrij wandelen over de hoofdpaden. Tijdens het tuinseizoen, dat 31 oktober eindigt, is verenigingsgebouw De Zaaier elke zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur open. Wie overweegt een tuintje te huren, moet geduld hebben. De wachtlijst is inmiddels opgelopen tot dertig personen. Meer informatie op: www.vtvnaarden.nl.