Cees Kranenburg leidt voortaan The Ramblers; concert in MCO

07 may 2015
Hilversum

Het betreft een try-out, die de aftrap is voor een reeks concerten, mogelijk zelfs een theatertoer, als het orkest volgend jaar zijn 90ste verjaardag viert.

Cees Kranenburg volgt Jacques Schols op, die binnenkort 80 wordt en dat een mooie leeftijd vindt om het stokje over te dragen. Schols blijft wel de bassist van de big band. Cees Kranenburg was in december 2014 al Chris Dekker opgevolgd, inmiddels 82, die dertig jaar lang de slagwerker is geweest. 'Ik ben door het orkest gevraagd en ik heb er even over moeten nadenken. Ik heb namelijk wel wat ideeën op het gebied van het repertoire', aldus de nieuwe leider. 'Ik miste het entertainment in het repertoire, de vrolijke nummers van de zogenoemde Ramblersformule van destijds. Daar kwamen de mensen voor.'

Kranenburg wordt in het vak 'de levende legende in big band drumming' genoemd. 'Ik vind dat wel een eervolle titel', zegt de nu 72-jarige drummer. 'Als kind ging ik al met mijn vader mee als The Ramblers ergens optraden. Toen ik een jaar of 15/16 was, mocht ik steevast een nummer meespelen met het combo van The Ramblers met trompettist Ado Broodboom en saxofonist Toon van Vliet.'

In 1975 vroeg zijn vader of jonge Cees hem een week of drie wilde vervangen omdat hij voor een operatie het ziekenhuis in moest. Die operatie werd vader Kees fataal. Hij overleed in het ziekenhuis en Cees werd de nieuwe drummer van het orkest, dat in die jaren onder leiding stond van Jack Bulterman. Oprichter en eerste orkestleider Theo Uden Masman was in 1965 overleden.

Kranenburg bleef vervolgens tot 1983 aan The Ramblers verbonden. Hij vertrok uiteindelijk doordat hij het erg druk kreeg. Zo ging Kranenburg onder meer aan de slag bij Avro's big band The Skymasters en speelde daarnaast ook in tal van kleinere jazz-combo's zoals van Cees Slinger en Ferdinand Povel en in het orkest van Tonny Eijk. Bovendien werd hij in 1982 slagwerkdocent aan de conservatoria van Den Haag, Hilversum en Amsterdam. Dat heeft hij 25 jaar gedaan.

In zijn rijke carrière heeft hij met talrijke groten der aarde gespeeld. Zo toerde hij met Rhoda Scott enige jaren over de wereld. Ook speelde hij met Dizzy Gillespie, Chet Baker, Herbie Hancock, Toots Thielemans, Madeline Bell, Gregory Porter, Mike Stern, Joe Lovano, Tommy Flanagan en vele anderen.

En nu is Kranenburg dus weer terug, volgens eigen zeggen omdat hij zich 'schatplichtig' voelde aan zijn vader, die vanaf de oprichting in 1926 tot zijn dood bij The Ramblers had gespeeld. 'De naam Kranenburg is buitengewoon lang aan het orkest verbonden geweest. Ik heb zes jaar geen stok meer aangeraakt omdat ik er eigenlijk klaar mee was. Het drummen gaf me geen plezier meer, maar nu voel ik weer dat het heilig vuur helemaal terug is.'

In 1926 richtte Theo Uden Masman zijn orkest op. Ze prijken inmiddels in het Guinness Book of Records als het oudste nog spelende dansorkest ter wereld. In de jaren dertig hadden The Ramblers een contract van acht jaar in het beroemde Larense Hotel Hamdorff. Ze hebben duizenden uitzendingen voor de omroepen op hun naam staan. Het langst waren ze verbonden aan de Vara, waarvoor zij in 1964 voor het laatst speelden.

Onder de nieuwe leiding van Cees Kranenburg geeft het herboren orkest een feestelijk concert in het MCO aan de Heuvellaan in Hilversum. Dat si zondag 7 juni om 15.00 uur, toegang 10 euro, exclusief reserveringskosten Kaarten zijn verkrijgbaar via www.mcogebouw.nl. Het is tevens mogelijk om aan de deur van het MCO kaarten te kopen en deze contant af te rekenen.