Restauratie Huizer botter HZ 108 is begonnen

01 may 2015
Huizen

Al het benodigde hout zowel de krommers als de gangen zijn beschikbaar. Jorit heeft met Harold de eerste legger en knie gemonteerd. Het nieuwe hout is net als het oude, dat blijft zitten, goed tegen schimmel behandeld. Tussen alle gemonteerde onderdelen wordt een met lijnolie verzadigde krant gestopt om overdracht te voorkomen.

Maandag beginnen Ivor van Klink, Jorit Zewald en Rinse Wiegersma gezamenlijk aan de klus. Allereerst worden de leggers op het vlak aangevuld. Daarna wordt het voorste deel van het vlak vervangen tot onder de bun. Helaas heeft het maar 6 jaar gezeten en niet de verwachte 30 jaar.

De gangen aan bakboord met lijfhout, spanten en knieƫn volgen en dan hopen de restaurateurs dat ze aan stuurboord een keer wat meevallers krijgen. In dat geval kunnen ze een aantal gangen laten zitten. Tenslotte wordt een deel van de deken, waar de bun op staat, vervangen.

De klus wordt in de zomer uitgevoerd, omdat er in het najaar weer andere klanten op de helling komen. In april 2016 komt de HZ 108 weer terug naar haar thuishaven. De Stichting Huizer Botters is gestart met de actie Red de HZ 108 op www.redhz108.nl. De eerste 10 procent van het benodigde geld is al binnen.