Struikelsteentjes geplaatst in Hilversum

24 february 2015
Hilversum

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig kwam naar Hilversum om op negen verschillende locaties achttien struikelstenen te plaatsen. Het gezelschap dat door de mediastad trok, kreeg de gehele dag gezelschap de politie. Dat hoort kennelijk bij deze tijd.

En voor het eerst, sinds de jaarlijkse komst van Demnig vanaf 2009, zat er (in Hilversum) tussen de slachtoffers iemand van niet-joodse afkomst bij. Rond 13.30 uur werd er een steen geplaatst voor Martinus Letterie, een communist die omkwam in concentratiekamp Neuengamme.

Zijn kinderen Frank en Tineke en kleindochter Martine Letterie waren bij de plaatsing van de steen op de Siemensstraat aanwezig, net als leerlingen van de Paulusschool. Zij hadden in het kader van het thema oorlog en vrede geld ingezameld voor de struikelstenen.

In Metaheerhuis op de Joodse Begraafplaats sprak Martine Letterie aan het eind van de dag over de geschiedenis van haar grootvader. Zij keek terug op een bijzondere dag en was blij met de steen. 'Er zijn zoveel Joodse, maar ook veel andere onschuldige mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen. Veel mensen - vooral kinderen - weten dat niet. Daarom ben ik zo blij met de aandacht vanuit de Paulusschool. Dit verhaal moet verteld blijven worden.'

Naast de Siemensstraat werden er ook stenen geplaatst op de Sophialaan, Rembrandtlaan, Multatulilaan, Leeuwenstraat, Voltastraat, Dalweg en Burgemeester Schooklaan. Bij het plaatsen van de 'stolpersteine' aan de Leeuwenstraat was burgemeester Pieter Broertjes aanwezig.

De achttien namen

Max Cohn

Hedwig Elisabeth Cohn-Loewenstein

Lucie Hoffman-Heller

Jacob van Gelder

Samuel Goudeket

Samuel Cohen

Duifje Cohen-Engelsman

Nathan Cohen

Martinus Letterie

Bernard Peters

Barend Bouwman

Louise Bouwman-Konijn

Benjamin Kats

Celina Kats-Menco

Hartog Simon de Jonge

Joannette Gosschalk-Elias

Isaak Chanachowitz

Simcha Chanachowitz-Froman