Dieren bij de dokter

04 november 2014
Bussum

Het is afgelopen met de zomerachtige herfst. Buiten is de temperatuur zo'n tien graden gezakt, en met een paar weken zal de eerste nachtvorst wel voorspeld worden. Binnen gaan de kachels aan. Over zes weken begin de winter.

Wij merken in de kliniek dat het winter wordt altijd aan een toename van jeukklachten bij honden en katten. Zou dat komen omdat ze dan meer binnen zijn, en daardoor meer last hebben van huis- en stofmijten? Soms speelt dat een rol, maar meestal is de oorzaak veel banaler: vlooien!

Het is al jaren zo, dat we nauwelijks vlooienplaag meer in de zomer hebben, zoals men wel denkt, maar in juist in de periode november-januari. In de zomer behandelt bijna iedereen zijn hond en/of kat correct tegen vlooien. Omdat dat van oudsher de vlooienperiode is. Maar uiteindelijk neemt toch de besmetting met vlooieneieren van tuinen, stoepen en straten toe. Dat komt omdat er nu eenmaal altijd mensen zijn die niets aan vlooienbestrijding doen, of dat verkeerd doen.

Dat laatste wordt in de hand gewerkt door vlooiendruppel-merken die claimen vijf weken tot maximaal drie maanden te werken, maar hooguit drie weken effectief zijn. Vaak worden die middelen daardoor maar eens per 2-3 maanden toegediend. Dat is geen effectieve bestrijding. Ook is er een aantal slecht werkende dumpmerken in de handel. Goedkoop is altijd te duur als het niet werkt.

De eierenpiek wordt bij een zachte nazomer bereikt in oktober. Vervolgens nemen de huisdieren de vlooien mee het huis in. En de eigenaren nemen met hun eigen voetzolen vooral de vlooieneieren mee naar binnen. Daar gaat dan toevallig net de kachel aan en de vlooien kunnen zich binnenshuis gaan vermeerderen. Veel eigenaren stoppen in november met de vlooienbehandeling 'omdat het dan niet meer hoeft'. Het gevolg is dat we vooral vanaf november, tot grote verbazing van de eigenaars, grote aantallen vlooien op hun huisdier(en)gaan aantreffen.

De eerste honden en katten die onder de vlooien zitten zijn inderdaad al weer langs geweest. Het ultrazachte en vochtige herfstweer brak niet alleen KNMI-records, maar veroorzaakt ook een record aan vlooieneieren om uw huis.

Voorkom een vlooienplaag binnenshuis. Behandel honden en katten het hele jaar door met een goed werkend middel. Vooral 's winters!