Gooise fysiotherapiepraktijken doen mee aan landelijk onderzoek naar fysiotherapie bij artrose

25 october 2014
Hilversum

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Universiteit van Tilburg en het NIVEL (Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg) in Utrecht. Artrose kenmerkt zich door een achteruitgang van de kwaliteit van het kraakbeen, wat voor de patiënt gepaard gaat met pijn en stijfheid.

In het onderzoek worden twee vormen van fysiotherapie vergeleken: reguliere fysiotherapie en fysiotherapie in combinatie met een website waarop persoonlijke beweegopdrachten en informatie staan. Onderzoeker en fysiotherapeute Corelien Kloek: 'Uit eerder onderzoek weten we dat fysiotherapie bij artrose gunstige effecten heeft op de klachten in het dagelijks leven. Nu willen we kijken wat de effecten zijn van de combinatie fysiotherapie met een online programma ten aanzien van kosten en effectiviteit.'

Patiënten die meedoen aan het onderzoek krijgen vragenlijsten over hun artrose-klachten, de kosten die gemaakt worden rondom hun artrose en de hoeveelheid lichaamsbeweging. Dit laatste wordt ook gemeten met een beweegmeter. Mensen met knie en heupartrose (leeftijd 40-80) die graag op een actieve manier met hun artrose willen omgaan, kunnen zich aanmelden bij één van de deelnemende praktijken: 035-6938468 (Bussum Zuid), 035-6246037 (Hilversum), 035-6946156 (Naarden)