Muiden claimt deel van de 'Vreelandse stenen' terug

20 august 2014
Muiden

Dit gebeurt niet zomaar, maar in het kader van het 750-jarig bestaan van Vreeland in 2015. Ooit stond kasteel Vredelant op het Sperwerveld aan de huidige Kleizuwe in Vreeland. Het kasteel is tussen 1252 en 1256 gebouwd door Hendrik van Vianden, bisschop van Utrecht om zich te verdedigen tegen zijn oprukkende leenmannen, de heren van Amstel. Hij gaf het de naam Vredelant, om de vrede te bewaren. Maar dat zou niet lukken! De nederzetting rondom het kasteel kreeg bijna 750 jaar geleden stadsrechten. In 1529 werd Vredelant gesloopt door Karel de Vijfde die stenen nodig had voor zijn dwangburcht Vredenburg in Utrecht. Stenen waren toen zeer kostbaar.

De Vreelanders zijn er lang vanuit gegaan dat alle stenen in het dorp zelf gebakken waren. Bij een buitenplaats zijn namelijk ongebakken kloostermoppen gevonden. Maar inmiddels doet ook een ander verhaal de ronde: Muiden claimt dat een deel van de 'Vreelandse stenen' van hen zijn! Vreeland zou deze, na de verwoesting van het Muiderslot eind dertiende eeuw, 'ingepikt' hebben om een tweede fase van Vredelant te bouwen. Muiden heeft nu ook interesse in de stenen getoond.

Voor meer informatie over de bijzondere stenen, de terugkomst naar Vreeland en het volledige programma kijk op www.vreeland750.nl.