Tentoonstelling Jan Zondag in Huizer Museum

23 june 2014
Huizen

Jan Zondag (1891-1982) was een poëtisch schilder en dichterlijk dromer. 'De kunst van Zondag belooft geen geluk maar geeft', schreef kunstrecensent Kasper Niehaus naar aanleiding van een tentoonstelling. In een persoonlijke stijl legt Zondag landschappen vast.

Jan Zondag werd geboren in het Drentse Annen. Als boerenzoon lag het in de verwachting om zijn vader op te volgen. Maar een ontmoeting met de Franse kunstenaar Alpohonse Stengelin zette hem op het spoor van de schilderkunst. Zondag volgde de opleiding M.O. tekenen en werd leraar. Regelmatig trok hij met schetsboek en schilderskist op uit om het Drentse landschap vast te leggen. Het liefst werkte hij 's morgens vroeg en 's avonds. Het ochtendlicht en de avond fascineerden hem. Schilderen was voor Zondag mediteren. Tussen 1916 en 1922 doceerde hij aan de Geraniumschool in Hilversum. Het voor de klas staan viel hem zwaar. Het is dan ook niet vreemd dat hij in 1922 kiest voor een kunstenaarscarrière. Hij verbleef in Hilversum, Blaricum en Laren en vestigde zich tenslotte in Eemnes en sloot zich aan bij de Gooische Schildersvereeniging.

Vaak was Jan Zondag te vinden op de meent bij Huizen en Blaricum. En legde de paarden grazend in de ochtenddauw vast. Zijn tentoonstellingen bij de bekende Amsterdamse kunsthandel Van Wisselingh en de kunsthandel van Carel van Lier leveren positieve kritieken op.

De parelmoeren maannacht, de weidsheid van een stille plas in de vroege ochtend en de eenzaamheid van de vlaktes waar de mist overtrekt zijn favoriete onderwerpen en spreken aan.

Regelmatig reist Zondag naar Frankrijk en bewondert daar de werken van Monet, Matisse, Van Dongen en Renoir.

De kunst van Zondag ontwikkelt zich tot een gevoelige, poëtische touch met invloeden van de Chinese schilderkunst. In zijn latere werk ontstaan landschappen geschilderd in een kleurrijke en expressieve stijl.

De tentoonstelling is te zien tot en met 30 augustus in het Huizer Museum aan de Achterbaan 82 in Huizen. Het museum is van dinsdag tot en met zaterdag open van 13.30 tot 17.00 uur. Zie ook de website www.huizermuseum.nl, info@huizermuseum.nl.