Fortwachterswoning wordt een 'exclusief erfgoed logement'

10 december 2013
Muiden

Er is een vrijwilligersadviesgroep gevormd die met directie en bestuur gaat praten over de reorganisatie. Met de fortwachters is overeengekomen dat er een extern adviseur wordt ingeschakeld om alle facetten van de reorganisatie onder de loep te nemen.

Dat heeft de stichting Forteiland Pampus officieel bekendgemaakt, nadat eind oktober al berichten naar buiten kwamen over het ontslag van de fortwachters. De reorganisatie is nodig omdat de stichting moet bezuinigen. 'Ingrijpende maatregelen voor volgend seizoen zijn nodig, zowel op het eiland als op de wal, waar het kantoor is gevestigd', laat de stichting weten. Pampus heeft volgens de stichting 'in enkele opzichten' een succesvol jaar achter de rug. Zo was het volgens de vrijwilligers drukker dan ooit op het eiland, maar 'het aandeel van de reguliere betalende bezoekers is gedaald'. Strategische marketing van het forteiland en de Pampus Xperience, (bezoekerscentrum van de Stelling van Amsterdam) is daarom dan ook nodig.

Ook het kantoorpersoneel van de walbasis in Muiden staat een reorganisatie te wachten. Na het ontslag van de fortwachters wordt het 'nachtbeheer gewaarborgd met een team van medewerkers en vrijwilligers die het eiland dag en nacht beheren', aldus het bestuur. 'Momenteel worden er gesprekken gevoerd met diverse partners en partijen om de plannen voor 2014 te helpen voorbereiden.'

Toen in oktober bekend werd dat er ontslag was aangevraagd voor fortwachters Maartje Terwindt en Kris van de Voorde leidde dat tot grote verontwaardiging onder de 130 vrijwilligers. Zij begonnen een petitie. Pampus is het meest bezochte fort van de Stelling van Amsterdam en trok dit jaar ruim 43.000 bezoekers. Vrijwilligers snappen niet waarom ,na een goed seizoen, zulke drastische maatregelen nodig zijn. Oersterke verhalen zijn van alle tijden.