Gezond eten op scholen in 2015 verplicht

26 november 2013
Laren

Het voedingsaanbod van de scholen zou voor minimaal 75 procent uit basisproducten moeten bestaan. Gezonde Schoolkantine-brigadier Heleen Schuit: 'Dat zijn producten uit de schijf van vijf. De andere 25 procent 'extra', zijn de minder gezonde producten. Maar ook in deze categorie bestaan verschillende gradaties. Er is meer dan een broodje kroket.'

Het Voedingscentrum legt daarom de nadruk op de zichtbaarheid van gezonde producten. Alleen de mogelijkheid om te kiezen voor een snack, zou al tot een keuze voor zo'n vette hap kunnen leiden. Schuit: 'Het aanbod bepaalt de vraag. Als er dagelijks vet eten wordt aangeboden, is het erg toegankelijk. Dan wordt het normaal om bijvoorbeeld een broodje kipcorn te eten. Als dat broodje niet wordt aangeboden, kan je het ook niet kopen. Gezond eten moet daarom zichtbaar zijn. Het moet normaal zijn om uit gezonde broodjes te kunnen kiezen.'