Janine Boot wint kunstwedstrijd

17 september 2013
Laren

De jury, bestaande uit vertegenwoordigers van alle raadfracties, de wethouder Cultuur en Jan Rudolph de Lorm (directeur Museumzaken van Singer en juryvoorzitter), was er snel uit. 'We hebben gekozen voor een goed gelijkend portret, dat getuigt van originaliteit en een hoge mate van vakmanschap demonstreert', aldus het juryrapport.

Verfijnd

'Koning Willem Alexander is verbeeld als moderne man van het volk. Hij kijkt niet op ons neer, maar kijkt de beschouwer aan met open blik, als serieuze, zelfverzekerde, betrokken vorst. De koning is geschilderd op realistische wijze in een verfijnd handschrift. Zijn rustige uitstraling wordt geaccentueerd door de ingehouden kleurstelling van het schilderij, dat is opgezet in zwart-, wit- en grijstinten. De originaliteit van het werk zit in het attribuut van de geportretteerde: de landkaart van Nederland. Deze fungeert als achtergrond; de koning staat letterlijk -als pars pro toto- voor het vaderland.'

Publieksprijs

In de maanden juli en augustus zijn alle inzendingen tentoongesteld in Het Brinkhuis. Bezoekers hebben in die periode aan kunnen geven welk portret volgens hem of haar de publieksprijs verdiend. Ook bij hen was het portret van Janine Boot favoriet. Al was de uitslag hier wat minder uitgesproken. Bijna zeshonderd bezoekers hebben een stemformulier ingevuld. Bij het tellen van de stemmen was al snel duidelijk dat er twee kanshebbers waren. Uiteindelijk is Janine Boot met 178 stemmen de winnaar geworden, maar het verschil was klein.

De gemeente koopt het werk van Boot aan. Het schilderij krijgt een plekje in de Raadzaal.