Winkelcentrum Maxis bestaat in huidige vorm tien jaar

17 july 2013
Muiden

Mensen blijven tussen het boodschappen doen staan, kijken en lezen. De reizende fototentoonstelling in de centrale hal van het winkelcentrum is laagdrempelig en toont een vijftal borden met collages, korte verhaaltjes en wat kaartmateriaal. 'Het vinden van beeldmateriaal van veertig jaar terug was niet eenvoudig', vertelt Hein Eiting, communicatiemedewerker van Maxis. 'Gelukkig had het architectenbureau, dat in 1973 het gebouw ontwierp, nog vrij veel materiaal. Op één van de borden in de centrale hal worden mensen uitgenodigd om zelf foto's in te leveren over de geschiedenis van de Maxis'

Weidewinkel

In de huidige vorm bestaat de Maxis tien jaar. Het grootste deel van het gebouw staat er echter al vanaf 1974 toen het Bijenkorfconcern naar Frans voorbeeld een keten van Hypermarkten opzette. Toen Maxis haar deuren opende was het daarmee Nederlands eerste zogenaamde weidewinkel. Typerend voor dit concept en nieuw in Nederland was dat er naast supermarktartikelen ook warenhuisartikelen in het assortiment werden opgenomen (food en non-food). Daarnaast bood de opzet van het terrein voldoende gratis parkeergelegenheid en een zeer goedkoop tankstation.

Na verkoop van de Maxis aan achtereenvolgens het Co-op concern en SHV, kwam het bedrijf in handen van Schuitema, de organisatie achter de C1000 supermarkten. Zij bouwden de Maxis om naar diverse XL Megastores, de vorm waarin het winkelcentrum al tien jaar een belangrijke economische functie vervult voor de regio Gooi en Vechtstreek. Cijfers tonen aan dat de Maxis het enige winkelcentrum in deze regio is waarbij de koopkrachtbinding over de periode 2004-2011 is toegenomen. Daarnaast neemt als een van de weinige winkelcentra het bezoekersaantal toe. Toch is niet iedereen op de hoogte van het feit dat Maxis niet meer uit één winkel bestaat. 'Wij lezen dan op onze website vragen over een bepaald artikel of de vraag of die en die broodrooster er nog is', vertelt Eiting lachend.

Moeras

Voor de ontstaansgeschiedenis van het voormalig moerasgebied gaat de tentoonstelling wat verder terug in de tijd. Zo ligt de Maxis in het moeras dat in de 15e en 16e eeuw werd drooggelegd voor de Noorder Rietpolder, grondgebied van de vesting Muiden. In 1702 verhuisde de Amsterdamse buskruitproductie en -opslag naar deze plek waar tot 2004 de Kruitfabriek van de KNSF gevestigd bleef. In de 19e en 20e eeuw bevond het terrein zich midden in de Stelling van Amsterdam, tegenwoordig onderdeel van het UNESCO werelderfgoed. In 2012 is de Natuurboulevard opgeleverd. Deze boulevard loopt vlak achter de Maxis.

De tentoonstelling is tot medio september te zien in de centrale hal van Maxis aan de Pampusweg 13. Daarna wil de organisatie de tentoonstelling aanbieden aan Muiden, Diemen en IJburg.