Laren heeft zelfs Dickenstheater

24 june 2013
Laren

In het woonhuis was vroeger de elektriciteitswinkel van Calis gevestigd. 'Maar in het bijgebouwtje was een Fijnwasserij en Strijkerij', vertelt Else Flim. 'Nu is het een Victoriaans theatertje. Heel intiem, met plek voor hooguit dertig mensen. We hebben alles in oude stijl gebracht, in de kleuren rood en goud.' Zelfs Victoriaanse lampen werden via veilingen op de kop getikt.

Historisch researcher Aad Kok kruipt tijdens voorstellingen in de huid van Charles Dickens. Flim, schrijver en dramaturg en vertaler van Dickens-teksten, presenteert de uitvoeringen, en zorgt daarnaast ook voor een natje en een droogje tijdens de pauze. 'We zijn nog maar kort bezig, maar hebben al zoveel leuke reacties gekregen.'

Charles Dickens gaf in de jaren 1853 tot 1870 zogenoemde public readings. 'Daar is hij heel beroemd mee geworden. Het publiek verdrong zich voor de kassa's; hij had tijdens zijn lezingenrondreizen door UK en USA wel drieduizend toehoorders per keer.' Deze readings worden nu 'herhaald' in Laren. De toverlantaarn van Annet Duller uit Kortenhoef speelt hierbij een belangrijke rol. 'Onze bezoekers wanen zich in 1869, en zitten al snel in de sfeer van Dickens. En het doet iets met de mensen. Ze worden niet alleen rustig, maar in tijd van crisis zie je ook dat mensen door de verhalen van Dickens, die vaak sociale misstanden beschreef, worden geraakt', vertelt Flim.

Omdat Dickens de eerste zes jaar van de periode waarin hij lezingen gaf geheel belangeloos optrad, startte het Dickenstheater met de traditie een aantal voorstellingen per jaar aan te bieden. De keuze van de doelgroep: mensen die zich voor anderen inzetten, kortom vrijwilligers.

In september starten de voorstellingen weer. Een kaartje kost 12,50 euro. Meer informatie over het Dickenstheater is te vinden op: www.dickenstheater.nl.