Streekmarkt: primeur in reizigerstunnel Hilversum CS

19 april 2013
Hilversum

Streekproducten uit heel Nederland worden wekelijks verkocht in de reizigerstunnel van het station. Rond 13.00 uur is het nog rustig, de laatste snoeren worden nog even aangesloten. Een enkele reiziger sprint door de tunnel, werpt een blik op de kramen naast de trappen en sprint weer door. Sommige reizigers blijven belangstellend staan, anderen nemen een appel aan en lopen door.

Asperges

Hollandse asperges en aardbeien uit het zuidwesten van Brabant worden voor vijf euro per pond aan de man gebracht door teler Corné Ooms. 'Het is nu buiten net te koud voor asperges. Mensen verwachten ze al wel', zegt hij. De aardbeien zijn in ieder geval heerlijk zoet.

Ook zoet is de kaas die Arie Blom uit Schoonhoven verkoopt als 'boerin Jenny'. Zoet, maar een nootachtige nasmaak maken de gatenkaas tot een gewild product vrijdagmiddag. In de kaas zit een speciale bacterie die voor de smaak zorgt, legt Blom uit. 'Het procedé is vergelijkbaar met dat van de Emmentaler kaas.' Vrijdagmiddag heeft Blom geen geitenkaas mee. 'Sorry mevrouw, volgende week zorg ik ervoor.'

De sappige Elstars uit de Betuwe vinden gretig aftrek bij het publiek; de appel-uitdelers lopen rond en positioneren zich strategisch bij de trappen om nietsvermoedende reizigers te overvallen met hun waar. Ook de 'vanille vla zonder toevoegingen' wordt al schreeuwend aan de man gebracht.

Avontuur

De producten wisselen per seizoen, om het aanbod verrassend te houden. 'Het is ook voor ons een groot avontuur', zegt Margo van Delft van GIJS-streekproducten, de organisatie achter de markt. Hilversum is het eerste station waar een streekmarkt gehouden wordt. Groter dan de zes kramen van vrijdagmiddag wordt de markt niet, daar is geen ruimte voor. Goedkoop is het er allemaal niet, wel zijn het allemaal streekproducten.