Zorgen over KRO-pand: 'Studiocomplex in verval'

05 december 2012
Hilversum

Een groot aantal gemeenteraadsfracties bezocht afgelopen zomer onder leiding van de Bewonersvereniging Julianalaan, de Stichting het Cuypers genootschap, de Bond Heemschut en de Historische Vereniging Albertus Perk het pand. Daarbij stond de bijzondere waarde van het complex centraal. 'Zowel het studiocomplex als de dubbele villa behoren tot het culturele erfgoed van Hilversum. Duidelijk werd tijdens het bezoek ook dat dit erfgoed kwetsbaar is', aldus HvH-raadslid Hans Roos.

Hij maakt zich zorgen. 'Het oude studiocomplex is in verval. In de meest recente plannen, die door het faillissement van de ontwikkelaar niet meer actueel zijn, werd ook gekozen voor de sloop van de karakteristieke hoek met betonnen KRO-letters van het studiocomplex en de dubbele villa.'

De genoemde organisaties zouden daarom op dit moment ijveren voor bescherming van de dubbele villa en de hoek van het studiocomplex. Men wil een herhaling van de eerdere plannen voorkomen, daarom is een gemeentelijke monumentenstatus aangevraagd. De overige delen van het studiocomplex hebben al een rijksmonumentenstatus.

Op zeven vragen mag b en w binnenkort antwoord geven. HvH wil onder meer weten of het college op de hoogte van de inzet van diverse organisaties voor het behoud van de genoemde erfgoederen en wat de stand van zaken is van de monumentenaanvraag voor de genoemde objecten. Verder wil de partij weten of er gesprekken zijn met mogelijke kopers en wat de stand van zaken daarbij is.