Voorstel cameratoezicht Groest gaat komen

10 august 2012
Hilversum

Dat meldt locoburgemeester Jan Rensen vrijdagmiddag. Naast veiligheidscamera's is een mogelijk tweede lange termijnmaatregel uitbreiding van het Horeca Interventie Team, zodat naast handhaving ook opsporing meer prioritaire aandacht krijgt. Rensen denkt daarbij aan onder andere leeftijdslegitimatie, alcoholverstrekking en drugshandel.

Donderdag kondigde Hilversum al een aantal maatregelen op korte termijn aan: de politie zet de komende periode extra mensen in tijdens uitgaansdagen op donderdag, vrijdag en zaterdag en voor dit weekend (vrijdag- en zaterdagnacht) heeft de gemeente bij Citysafe 4 gecertificeerde personen ingehuurd om de politie met 'ogen en oren' te ondersteunen. Komende dinsdag beslist het college over de inzet van beveiligers gedurende een langere periode. Ook een boete of kanskaart wordt nadrukkelijk ingezet. Met deze kaart worden jongeren door de politie aangesproken als ze onder invloed van alcohol een strafbaar feit plegen. Ze kunnen kiezen: een boete of via Jellinek een scholingstraject over alcoholmisbruik volgen. Verder kan de horeca rekening houden met extra controles op het schenken van alcohol aan jongeren.

In het kader van veilig uitgaan in Hilversum delen horecaondernemers aanstaande zaterdag stickers uit met een toepasselijke opdruk. Ook zullen beveiligers een T-shirt dragen met de tekst 'Veilig Uitgaan!'. Rensen wil nogmaals benadrukken dat de mishandelingen van afgelopen periode onacceptabel zijn en niet meer mogen gebeuren. 'Feit is dat elke week een groot publiek met veel plezier en zonder problemen in Hilversum uitgaat. Natuurlijk hebben de geweldsincidenten van de afgelopen periode een grote impact. Zoals gezegd, dit mag absoluut niet gebeuren. Horeca, politie, gemeente en uitgaanspubliek: met z'n allen moeten we een fijne uitgaanssfeer creƫren. Ieder van ons heeft daar z'n rol in.'