Gooise brandweer legt nadruk op 'veilige' oranjegekte op straat

04 june 2012
Hilversum

'Op een goede, veilige manier is oranjeversiering hartstikke leuk', vertelt inspecteur brandveiligheid bij brandweer Gooi en Vechtstreek, René Wollaars. Deze week start het korps met onaangekondigde controles op de (brand)veiligheid in 't Gooi. Versierde cafés, kroegen, buurthuizen en woonwijken komen tijdens deze inspectierondes langs.

Verschillende punten passeren de controle. Slingertjes en vlaggetjes die boven de openbare weg lager dan 4,20 meter hangen, zijn not done. De straten of buurten moeten voor brandweer en ambulance wel bereikbaar blijven. Mocht de versiering toch lager hangen, dan is de kans groot dat bij het passeren van een brandweerwagen of ambulance niet alleen de versiering naar beneden komt, maar ook de regenpijp of dakgoot waar de versiering aan vastgemaakt is.

Er zijn meer maatregelen voor de (brand)veiligheid. 'Zo zijn er versieringen te koop met een brandvertragend impregneermiddel. Gekochte spullen kunnen ook met dit middel ingespoten worden', legt Wollaars uit. 'Op de verpakking van producten staat aangegeven of de versiering impregneermiddel bevat.'

De inspectierondes zijn er als kleine, extra controle. Wollaars: 'De horeca is al goed op de hoogte van de regels en zet zich ook in voor de veiligheid. Mensen die zelf hun huis versieren, bellen vaak even naar ons voor meer informatie.'

Als de controles goed gaan, is ook deze regio klaar voor het Europees kampioenschap. 'Ik hoop het niet, maar ik denk dat de versiering er ook snel weer af is', grapt Wollaars over 'onze' kansen.