'Je mag gewoon een Boeddha voor jezelf kopen'

12 december 2011
Bussum

Niet alleen de naam roept nieuwsgierigheid op (Sjamala betekent door god gestuurd, red.), maar ook het uiterlijk en de sfeer. De Boeddha's, de heiligenbeelden en de engelen die duidelijk zichtbaar zijn in de zaak aan de Spiegelstraat prikkelen blijkbaar de geest. Uiteindelijk nemen velen letterlijk en figuurlijk de drempel en stappen toch binnen. 'Mensen willen toch graag sfeer komen proeven en worden geraakt door een bepaalde energie en willen toch weten: 'wat heeft hij nu allemaal?'', aldus de eigenaar.

Op de vraag wat het nou voor winkel is, is het antwoord simpel. Reijntjes verkoopt religieuze en Oosterse cadeau- en geschenkartikelen van uiteenlopende aard, zoals hij dat zelf zegt. De Bussumse ondernemer, boeddhist en paragnost importeert de goederen zelf in. Hij koopt rechtstreeks bij de fabrieken in bijvoorbeeld India en China. Als geen ander weet hij hoe het daar werkt. Hij woonde in totaal 23 jaar in bovengenoemde landen. Hij kent het gebied, de cultuur, de werkwijze en het klappen van de zweep.

Betekenis

Belangrijk vindt hij dat de klanten met een passend beeld naar huis gaan. Zo zijn er tientallen verschillende boeddha's; niet alleen qua afkomst maar ook qua betekenis. Reijntjes heeft Tibetaanse, Chinese, Thaise en Indonesische beelden. Iedere stand van de handen betekent wat anders. Vooral op dat vlak probeert hij beeld en eigenaar te matchen. 'Door mijn achtergrondinformatie kan ik mensen goed adviseren. En door mijn spirituele gaven voel ik ook aan waar het beeld naar toe gaat. Klanten moeten echt tevreden zijn met waarmee ze naar huis gaan.'

Direct ontkracht hij de fabel dat je een Boeddha altijd moet krijgen. 'Dat is echt een broodje aap. Je mag gewoon een Boeddha voor jezelf kopen. Dat is een verhaal dat uit 1893 stamt', meldt de winkelier.

'Veel mensen willen graag een beeld van een heilige, zoals Sint Antonius.Waar koop je die? Bij een abdij of op een webshop hebben ze daar wel beelden, maar nergens is er een winkel met een groot assortiment waar je even lekker rond kan lopen en het beeld kan zoeken dat bij je past. Dat wil je toch zelf zien en voelen', aldus Reijntjes. De ondernemer wijst er op dat hij duizend artikelen zo uit voorraad kan leveren die hij ook bij de klant thuis brengt.

Sjamala is gevestigd aan de Spiegelstraat 11-c en open van dinsdag tot en met zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur. De winkel is telefonisch bereikbaar via 035-6911799. Meer informatie is te vinden op www.sjamala.nl.